ΕΚΑΒ, το νέο μέτωπο Πολάκη

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μέτωπο με τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας άνοιξε η κυβέρνηση, με τροπολογία που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το ΕΚΑΒ δύναται να συνάψει συμβάσεις με αεροπορικές και άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων. Η τροπολογία κατατέθηκε αιφνιδίως προχθές το βράδυ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ που κατήγγειλαν απόπειρα ιδιωτικοποίησης των διακομιδών. Για «αυτοεξευτελισμό» των εργαζομένων έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από το βήμα της Βουλής, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει ψηφιστεί από το 1999.

Η τροπολογία που αντικαθιστά διάταξη νόμου του 1992 ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να καταβάλλει στο ΕΚΑΒ τις δαπάνες μεταφοράς ασφαλισμένων του με αεροπορικό ή πλωτό μέσο. Επιπλέον, θέτει ως όριο αποζημίωσης του ΕΚΑΒ το 0,86% επί του συνόλου των κατ’ έτος δαπανών υγείας του ΕΟΠΥΥ πλην της φαρμακευτικής δαπάνης (1,4 δισ. ευρώ), το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατ. ευρώ ετησίως, με αναδρομική ισχύ από το 2012. Στην τροπολογία περιλαμβάνεται και διάταξη που αναφέρει ότι «στο ΕΚΑΒ παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (σ.σ. ο όρος “Πρόνοιας” έχει αφαιρεθεί από την ονομασία του υπουργείου από το 2004!), στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του». Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη προστέθηκε στο άρθρο 31 του ν. 2072/92, με τον ν. 2733/1999.

Με την κατάθεση της τροπολογίας «σήμανε συναγερμός» στο σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αττικής που ύστερα από μία μεταμεσονύκτια συνεδρίαση αποφάσισε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, η οποία χθες το πρωί για κάποιες ώρες ήταν «περικυκλωμένη» από ασθενοφόρα. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι καταργείται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΚΑΒ με την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών για τις επίγειες και εναέριες διακομιδές.

Ο κ. Πολάκης μιλώντας στη Βουλή, επισήμανε ότι η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί το 1999 και απλώς επαναλαμβάνεται στην τροπολογία, για την ακραία περίπτωση που υπάρξει μία μεγάλη καταστροφή και χρειαστεί το ΕΚΑΒ ενίσχυση για να αντεπεξέλθει στο έργο του. Ο ίδιος επιτέθηκε στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, κάνοντας λόγο για «τηλεοπτικό αγωνιστικό σόου» και πρόσθεσε «δίνουμε κάθε χρόνο 12 εκατομμύρια ευρώ για το ΕΚΑΒ. Και βγαίνουν και μιλάνε, αντί να πουν ευλόγησον;». «Εάν ο κ. Πολάκης θέλει να γυρίσει στις εποχές του 2000 όταν έπεφταν τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, να συνοδεύσει αυτός ως γιατρός τις αεροδιακομιδές», απάντησε μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αττικής, Γιώργος Μαθιόπουλος.

Στην τροπολογία αντέδρασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας σε δήλωσή του έκανε λόγο για «πλήρη απαξίωση του ΕΚΑΒ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», μετά την απραξία στην επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών αγοράς ασθενοφόρων και τη συντήρηση του στόλου του ΕΚΑΒ. Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, αφού διευκρίνισε ότι η παράταξή της δεν είναι εναντίον στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σχολίασε αρνητικά ότι η τροπολογία κατατέθηκε νύχτα, χωρίς να προβλέπει διαδικασίες διαφάνειας.

1,5 εκατ. ευρώ η αξία των κλεμμένων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ

Φάρμακα αξίας 1,5 εκατ. ευρώ αφαίρεσαν οι δράστες της ληστείας του ΕΟΠΥΥ από την κεντρική φαρμακαποθήκη του οργανισμού στου Ρέντη. Κλιμάκιο του ΕΟΠΥΥ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στην αποθήκη από τις αστυνομικές αρχές, κατέγραψε τις απώλειες φαρμάκων και τις ζημιές που υπέστη ο χώρος. Σύμφωνα με την καταγραφή, η λεία των δραστών ήταν σχετικά μικρή, με δεδομένο ότι πρόκειται για ακριβά φάρμακα. Ειδικότερα, τα φαρμακευτικά σκευάσματα που εκλάπησαν αφορούν διάφορες κατηγορίες παθήσεων, όπως νεφρικής ανεπάρκειας (ερυθροποιητίνες), ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κυστικής ίνωσης, μεσογειακής αναιμίας, σκλήρυνσης κατά πλάκας και διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ η αξία τους υπολογίζεται στο 1,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, «το φαρμακείο συνεχίζει απρόσκοπτα τον ομαλό εφοδιασμό των περιφερειακών διευθύνσεων του οργανισμού και καλύπτει πλήρως τις υπάρχουσες θεραπευτικές ανάγκες των δικαιούχων». Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της περασμένη Δευτέρας, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στην κεντρική φαρμακαποθήκη του ΕΟΠΥΥ και, με την απειλή πιστολιού, επιτέθηκαν στον φρουρό και του αφαίρεσαν τα κλειδιά της αποθήκης, από την οποία έκλεψαν φάρμακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή