Υπατη Αρμοστεία: Ανησυχία για επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία – τι απαντά το υπ. Προστασίας του Πολίτη

Υπατη Αρμοστεία: Ανησυχία για επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία – τι απαντά το υπ. Προστασίας του Πολίτη

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβάσιμους χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για τη φερόμενη ως παράνομη επιστροφή 10 Σύρων προσφύγων στη Τουρκία από την Κω την Πέμπτη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο UNHCR ανέφερε ότι δε δόθηκε η δυνατότητα στους πρόσφυγες να καταθέσουν αίτηση για άσυλο.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι «η πρώτη ενημέρωσή τους για το δικαίωμα υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας έγινε από το συνεργείο καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την ημέρα άφιξής τους στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου 2016. Η σχετική ενημέρωση επαναλήφθηκε κατά την 10ήμερη παραμονή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Λέρο».

Επίσης, το υπουργείο ανέφερε ότι «στο αεροδρόμιο της Κω, τελευταίο σταθμό αναχώρησης της πτήσης επιστροφής στην Τουρκία, ρωτήθηκαν ξανά από τους συνοδεύοντες Έλληνες αστυνομικούς εάν είχαν έστω και την τελευταία στιγμή πρόθεση υποβολής αιτήματος ασύλου. Μία τριμελής οικογένεια, πριν την επιβίβαση στο αεροδρόμιο της Κω, εξέφρασε τη βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου και δεν επιβιβάστηκε στην πτήση επιστροφής. Ουδείς από τους λοιπούς 10 Σύρους πρόσφυγες εξέφρασε τέτοια πρόθεση».

«Επισημαίνουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιστροφής – και μέσα στο αεροπλάνο – ήταν παρόντα στελέχη του Frontex, καθώς και εκπρόσωπος του Συνήγορου του Πολίτη που επέβλεπαν τη διαδικασία», κατέληγε η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τι υποστήριξε η Υπατη Αρμοστεία

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, οι Σύροι ήταν ανάμεσα στα 91 άτομα που έφτασαν στην Μήλο στις 9 Οκτωβρίου και στις 14 Οκτωβρίου μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέρου, όπου, σύμφωνα με τον Άντριαν Έντουαρντς, «εξέφρασαν επίσημα στις αρμόδιες αρχές την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρθηκε και σε ένα δεύτερο περιστατικό, το οποίο αφορά σε μια ομάδα 131 ατόμων που έφθασαν στην Πελοπόννησο στις 8 Οκτωβρίου. Κατά τον ίδιο, σε 33 από τα άτομα αυτά «δεν επιτράπηκε η πρόσβαση της Ύπατης Αρμοστείας και του νομικού εκπροσώπου της». Η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε πληροφορίες για το νομικό καθεστώς και για το μέρος όπου βρίσκονται οι 33, «οι οποίοι τελικά μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία».

Ανησυχία της Διεθνούς Αμνηστίας

«Εάν οι πρόσφυγες αυτοί επεστράφησαν στην Τουρκία χωρίς τη δέουσα εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους, πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια περίπτωση παράνομης επαναπροώθησης. Πρόκειται για μια απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας που φανερώνει σκληρή περιφρόνηση για την ασφάλειά τους», δηλώνει από την πλευρά του ο ερευνητής της «Διεθνούς Αμνηστίας» Γιώργος Κοσμόπουλος, σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Διεθνούς Αμνηστίας» η ομάδα συμπεριελάμβανε έξι ενήλικα άτομα, δύο εκ των οποίων γονείς που συνόδευαν τα τέσσερα ανήλικα παιδιά τους ηλικίας από ενός έως έξι ετών.

«Οι αρχηγοί των κρατών που συναντώνται στις Βρυξέλλες, πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα να επιταχύνει τις επιστροφές στην Τουρκία, αλλά οι νομικές υποχρεώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι αιτούντες άσυλο πρέπει να έχουν πλήρη και εξατομικευμένη εξέταση του αιτήματός τους, δεν μπορούν να αγνοούνται», προσθέτει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή