Σε εξέλιξη η νέα διάσκεψη στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε εξέλιξη η νέα διάσκεψη στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται το ενδιαφέρον για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης με τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται νέα διάσκεψη της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου οι ανώτατοι δικαστικοί να καταλήξουν σε απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστές θα εισέλθουν στην ουσία, στον σκληρό πυρήνα των θεμάτων που έχουν τεθεί για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νόμου πάνω στον οποίο βασίστηκε και ο διαγωνισμός.

Κρίσιμο θεωρείται αν, μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης από τον σύμβουλο της Επικρατείας κ. Γιώργο Παπαγεωργίου και την ανάπτυξη των απόψεων από τους μετέχοντες δικαστές, το δικαστήριο προχωρήσει σε ψηφοφορία επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου σχετικά με το μείζον θέμα των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, που αποτελεί τον βασικό πυρήνα των προσφυγών εκ μέρους των τηλεοπτικών σταθμών.

Πάντως, ο εισηγητής σύμφωνα με πληροφορίες τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου και έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη της εισηγήσεώς του από την περασμένη διάσκεψη.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες από δικαστικές πηγές, αναφέρουν ότι οι πιθανότητες να καταλήξει σήμερα το δικαστήριο σε απόφαση είναι μικρές, ενώ αντίθετα την Τετάρτη, εκτιμάται, ότι μπορεί και να υπάρξει απόφαση.

Το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στην επικείμενη κρίση του δικαστηρίου για τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αν δηλαδή, μόνον αυτό και όχι ο αρμόδιος υπουργός, μπορούσε να οργανώσει τη χορήγηση αδειών κατά την ισχύουσα συνταγματική διάταξη.

Αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, ότι δηλαδή μπορούσε και ο υπουργός, τότε η εφαρμογή του νόμου δεν θα έχει κανένα εμπόδιο και θα συνεχιστεί κανονικά.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας, τα πράγματα περιπλέκονται και οπωσδήποτε θα χρειαστεί νέα ρύθμιση ενώ οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου εκ των πραγμάτων θα ανακοπούν.

Πέραν όμως από το θέμα των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου και για τη ρύθμιση που έθεσε περιοριστικό αριθμό, το τέσσερα, για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν βάλει κατά της ρύθμισης επικαλούμενοι και παραβίαση του συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεςίας, γεγονός που οδηγεί κάποιους σε εκτιμήσεις, ότι μπορεί να υποβληθεί από το Δικαστήριο και προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαίκό Δικαστήριο, εκδοχή που δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες.

Δικαστικές πηγές, όμως, δεν απέκλειαν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να περιλαμβάνει και κρίσεις περί συνταγματικότητας και το αντίθετο.

Πάντως και η σημερινή διάσκεψη του Δικαστηρίου συγκαλείται σε κλίμα τεταμένο λόγω των εξελίξεων τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως με την πρωτοφανή δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ αλλά και τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει, σε συνδυασμό με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για τις συνέπειες της επικείμενης δικαστικής απόφασης.

Η χθεσινή, ωστόσο, αναφορά του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί την όποια απόφαση του ΣτΕ, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη μείωση των εντάσεων προκειμένου οι δικαστές να κληθούν να αποφανθούν -κατά το δυνατόν- σε συνθήκες ηρεμίας και όχι πιέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή