Καταστρέφουν τις υποδομές ώστε να τους μεταφέρουν

Καταστρέφουν τις υποδομές ώστε να τους μεταφέρουν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταστράφηκαν ολοσχερώς τέσσερα κοντέινερ, ενώ σημαντικές ζημιές έπαθαν ακόμα τρία, στα οποία στεγαζόταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO), από τις χθεσινές ταραχές που ξέσπασαν για μια ακόμα φορά στο hotspot στη Μόρια. Στον χώρο τα επεισόδια άρχισαν νωρίς το πρωί, όταν μετανάστες έβαλαν φωτιά σε στρώματα, η οποία πρόλαβε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα των υποδομών πριν παρέμβει η Πυροσβεστική. Για να σταματήσουν τα επεισόδια χρειάστηκε η παρέμβαση των ΜΑΤ. Προσήχθησαν 23 και συνελήφθησαν 7 ως πρωταίτιοι των επεισοδίων. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι τοπικές αρχές και σε Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς η πείρα έχει δείξει ότι μιας εξέγερσης και άλλες έπονται. Στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρει ότι τα επεισόδια δεν γίνονται χωρίς λόγο, αλλά πυροδοτούνται από φήμες που κυκλοφορούν στα κέντρα φιλοξενίας. «Πολλοί λένε στους πρόσφυγες και μετανάστες ότι αν καταστραφούν οι υποδομές δεν θα έχετε πού να μείνετε και θα σας μεταφέρουν στην ενδοχώρα», αποκαλύπτει. Την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι έχει επανεργοποιηθεί η δίοδος του Εβρου για το παράνομο πέρασμα μεταναστών στην Ευρώπη. Οπως καταγγέλλουν οι συνοριοφύλακες, οι μεταναστευτικές ροές στο βόρειο και νότιο τμήμα του νομού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η πλειονότητα όσων προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα είναι Πακιστανοί, άντρες έως 40 ετών.

Στο μεταξύ, οι ροές στα νησιά συνεχίζονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εγκλωβισμένων. Μόνο το τελευταίο τριήμερο έφτασαν στα νησιά 370 άτομα από την Τουρκία. Στα νησιά παραμένουν συνολικά 15.635 άτομα, στη Λέσβο 5.943, στη Χίο 4.214, στη Σάμο 2.456, στην Κω 1.959 και στη Λέρο 800, σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο για το Προσφυγικό.

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, χθες, σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα επισήμανε τις δυσκολίες που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το νησί, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις –σε σύσκεψη στις 11 Οκτωβρίου– για άμεση αποσυμφόρηση. «Οι ροές είναι αυξημένες και οι αναχωρήσεις κινούνται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξύνονται έτι περαιτέρω», τονίζει. Σε πίνακα που επισυνάπτει (με βάση τα στοιχεία της Αστυνομίας) φαίνεται ότι στις 11 Οκτωβρίου στο νησί βρίσκονταν 1.597 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ χθες οι παραμένοντες έφθασαν τους 2.024. Τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρουν ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο νησί έφθασαν 665 άτομα, ενώ έφυγαν 128. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στη Σάμο (σύμφωνα με την Αστυνομία) είναι σημαντικά χαμηλότερος από τα επίσημα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση (2.456 άτομα).

Οσον αφορά τη Μόρια οι φασαρίες ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από ομάδα Πακιστανών. Οπως τονίζουν εκπρόσωποι των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί, όσοι παραμένουν για μήνες εγκλωβισμένοι αναστατώθηκαν ακόμα περισσότερο από τις επαναπροωθήσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή. Συγκεκριμένα, 59 παράτυποι μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία με πλοίο ναυλωμένο από τον Frontex, το οποίο απέπλευσε από τη Μυτιλήνη με προορισμό το Δικελί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή