Νέο ρεκόρ στις συνταγές φαρμάκων

Νέο ρεκόρ στις συνταγές φαρμάκων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότερες συνταγές φαρμάκων τον μήνα γράφουν φέτος οι γιατροί σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στις συνταγογραφήσεις. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2016, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι: περισσότερες συνταγές φαρμάκων, σταθερά υψηλός αριθμός κουτιών που λαμβάνουν οι ασθενείς, αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και χαμηλή διείσδυση γενοσήμων.

Ειδικότερα, στο προαναφερθέν οκτάμηνο, οι γιατροί έγραψαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ συνολικά 48.364.357 συνταγές, ήτοι 6.045.544 κατά μέσον όρο τον μήνα, έναντι 44.650.732 συνταγών το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015 (5.581.341 συνταγές τον μήνα), με το ποσοστό αύξησης του αριθμού των συνταγών να είναι περίπου στο 8,4%. Παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε ο αριθμός των συνταγών, ο αριθμός των εμβαλαγίων (κουτιά φαρμάκων) που χορηγήθηκαν παραμένει στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2015. Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2016, ο ΕΟΠΥΥ κλήθηκε να αποζημιώσει 114.042.627 κουτιά φαρμάκων που έλαβαν οι ασφαλισμένοι και το αντίστοιχο διάστημα του 2015, 114.449.113. Με βάση τα στοιχεία του 2015, ο κάθε ασφαλισμένος λαμβάνει κατά μέσον όρο 20 κουτιά φαρμάκων τον χρόνο.

Το «παράδοξο» της αύξησης των συνταγών χωρίς την παράλληλη αύξηση των εμβαλαγίων διερευνάται από το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του χώρου, σχετίζεται με τα «όρια» δαπάνης ανά συνταγή που θα πρέπει να τηρήσουν οι γιατροί που σημαίνει ότι στην περίπτωση που το συνολικό κόστος των σκευασμάτων μίας συνταγής υπερβαίνει τα όρια, οι γιατροί «σπάνε» την αγωγή σε περισσότερες συνταγές. Ωστόσο, υπάρχει και το σενάριο, το «παράδοξο» να οφείλεται στην αδυναμία πολλών ασφαλισμένων να πληρώσουν τη συμμετοχή στα φάρμακα, με αποτέλεσμα να ζητούν από τον γιατρό να τους γράψει ανά συνταγή λιγότερα σκευάσματα για να είναι σε θέση να τα αγοράσουν.

Για άλλη μία χρονιά, καταγράφεται υπέρβαση στη δημόσια φαρμακευτική εξωνοσοκομειακή δαπάνη. Ειδικότερα, για το πρώτο εξάμηνο του 2016, η τελική δαπάνη εξαμήνου ανήλθε περίπου στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 972 εκατομμυρίων ευρώ όπως αυτός καθορίζεται από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα. Δηλαδή καταγράφεται υπέρβαση της τάξης των 216 εκατομμυρίων ευρώ και το οποίο βάσει του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής υπέρβασης της δαπάνης), θα το καλύψουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Πέρυσι το αντίστοιχο εξάμηνο η υπέρβαση ήταν 152 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι αφενός ο ετήσιος κλειστός προϋπολογισμός ήταν πέρυσι 2 δισ. ευρώ, έναντι 1,945 δισ. ευρώ που είναι φέτος, αφετέρου εντάχθηκαν νέες δραστικές ουσίες στη θετική λίστα συνταγογράφησης που αυξάνουν τη δαπάνη περίπου κατά 5 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να μην επιλέγουν τα γενόσημα φάρμακα, έναντι των πρωτότυπων. Ειδικότερα, τον Μάιο του 2016 τα γενόσημα αποτελούσαν το 23,45% των φαρμάκων που έλαβαν οι ασφαλισμένοι, έναντι 22,68% που ήταν τα πρωτότυπα εντός πατέντας και 51,87% τα πρωτότυπα εκτός πατέντας. Η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων αποδίδεται εν μέρει στην πεποίθηση των πολιτών ότι στην προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών το κράτος προσπαθεί να τους δώσει φτηνά φάρμακα, στο αντικίνητρο των φαρμακοποιών που επιδιώκουν την προώθηση φαρμάκων που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, αλλά και στο ότι πολλοί γιατροί συνεχίζουν να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να λαμβάνουν συγκεκριμένα πρωτότυπα σκευάσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή