Αναμονή ακόμη και άνω των 16 μηνών σε χειρουργεία ΕΣΥ

Αναμονή ακόμη και άνω των 16 μηνών σε χειρουργεία ΕΣΥ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης διαθέτει 15 χειρουργικές αίθουσες. Οι εννέα είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο χρόνος αναμονής για ένα τακτικό χειρουργείο. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η αναμονή για χειρουργεία γυναικολογικών περιστατικών ξεπερνάει τους 16 μήνες και πολλοί ασθενείς όταν έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν δεν προσέρχονται. Στο νοσοκομείο «Αττικόν», επτά από τα 14 χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά και χρειάζονται 28 άτομα προσωπικό για να λειτουργήσουν. Στο Θριάσιο από τα 12 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα πέντε. Ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος, με τα αναισθησιολογικά μηχανήματα και τα μόνιτορ ηλικίας 17 ετών να εμφανίζουν συχνά βλάβες. Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας λειτουργούν οι πέντε χειρουργικές αίθουσες από τις έντεκα, ενώ τα φορεία για τη μεταφορά των ασθενών στα χειρουργεία είναι «διαλυμένα». Η αναμονή σε τακτικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνάει τους έξι μήνες.

Αυτά είναι ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα χειρουργεία του ΕΣΥ, όπως αυτή σκιαγραφείται από την καταγραφή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε 46 νοσοκομεία της χώρας. Η ομοσπονδία καταγγέλλει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό των αναισθησιολογικών τμημάτων και των χειρουργείων είναι ελλιπέστατο και δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ ο εξοπλισμός είναι παλαιός με αποτέλεσμα να τίθεται συχνά εκτός λειτουργίας και να ακυρώνονται χειρουργεία. Σύμφωνα με την καταγραφή της ομοσπονδίας, σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας σχεδόν οι μισές χειρουργικές αίθουσες, ενώ αντιστοιχούν ένας νοσηλευτής αναισθησιολογικού για 2-3 χειρουργικές αίθουσες. Πολλά περιφερειακά νοσοκομεία διαθέτουν μία χειρουργική αίθουσα απόγευμα-νύχτα, με συνέπεια εάν προσέλθει δεύτερο έκτακτο περιστατικό, να μεταφέρεται σε άλλο νοσοκομείο ή να καλείται προσωπικό που βρίσκεται εκτός νοσοκομείου να επιστρέψει για να λειτουργήσει και άλλη αίθουσα.

Εν τω μεταξύ, τεταμένη παραμένει η κατάσταση μεταξύ των εργαζομένων του ΕΚΑΒ. Χθες, εργαζόμενοι μαζί με εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ «εισέβαλαν» στο γραφείο του αντιπροέδρου του οργανισμού διαμαρτυρόμενοι για απόπειρα τρομοκράτησής τους. Οπως καταγγέλλουν, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς είχε καλέσει τους εργαζομένους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας έξω από τη Βουλή να παρουσιαστούν στο γραφείο του. Το Σωματείο Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Αττικής χαρακτήρισε αυτήν την πρόσκληση απόπειρα από πλευράς διοίκησης να εμποδιστούν οι εργαζόμενοι στο δικαίωμα της απεργίας και συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία συμμετείχαν και μέλη της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ. Εν συνεχεία έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του αντιπροέδρου όπου για λίγη ώρα επικράτησε ένταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή