ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσελέντης: «Περιμένουμε μεγάλο σεισμό σε βάθος χρόνου – δεν σχετίζεται με την Ελλάδα το ρήγμα στην Ιταλία»

tselentis-perimenoyme-megalo-seismo-se-vathos-chronoy-amp-8211-den-schetizetai-me-tin-ellada-to-rigma-stin-italia-2158170

Για τις σεισμικές δονήσεις που έπληξαν τη γειτονική Ιταλία, με τελευταία την χθεσινή των 6,5 Ρίχτερ μίλησε στον ANT1 ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Όπως τόνισε η σεισμική ακολουθία ολοκληρώθηκε, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά «ήταν ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου και έσπασε σε 3 κομμάτια».

Την ίδια στιγμή, ήταν κατηγορηματικός πως το ρήγμα της Ιταλίας δεν σχετίζεται με την Ελλάδα. Σημειώσε ωστόσο πως η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα η οποία «δυστυχώς» έχει να δώσει καιρό έναν μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα κάποια ρήγματα να έχουν «συσσωρεύσει ενέργεια» και οι σεισμολόγοι να περιμένουν μεγάλο σεισμό σε βάθος χρόνου.

Αυτό, όπως είπε, σημαίνει πως τόσο οι πολίτες όσο και η κοινωνία πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα, ενώ τόνισε πως ο ρόλος των επιστημόνων δεν είναι να εφησυχάζουν. Οφείλουν να ενημερώνουν για έναν επικείμενο σεισμό προκειμένου να είναι όλοι προετοιμασμένοι. Αυτό, όπως σημείωσε, δεν είναι κινδυνολογία.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα απάντησε θετικά και τόνισε πως ένας τέτοιος σεισμός αφήνει σημάδια πριν γίνει.

Συμπλήρωσε, δε πως η πολιτεία είναι ενημερωμένη για τις δύο περιοχές της χώρας που οι σεισμολόγοι «βλέπουν» έναν μεγάλο σεισμό.