Ευρωπαϊκά συστήματα για ανίχνευση των καρτέλ στις δημόσιες συμβάσεις

Ευρωπαϊκά συστήματα για ανίχνευση των καρτέλ στις δημόσιες συμβάσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι πρακτικές των «συνεννοήσεων» στα δημόσια έργα αποτελούν παρελθόν, καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές. Με την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού να κινείται σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από τέσσερα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ένα του τρέχοντος ΕΣΠΑ, είναι επόμενο η ελληνική πλευρά να δίνει έμφαση στην αλλαγή πρακτικών, θεσμοθετώντας ένα πλέγμα δράσεων για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς.

Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού Σ. Δανέλλη και Γ. Ψαριανού σχετικά με την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής αναφέρει ότι η πολιτεία βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τις κοινοτικές αρχές, καθώς οι ερευνώμενες πρακτικές καρτέλ αφορούσαν συγχρηματοδοτούμενα δημόσια έργα. Οπως αναφέρει, για την αποτροπή ανάλογων φαινομένων και πρακτικών στο μέλλον, έχει καταρτιστεί σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και φορείς υλοποίησης, εκτός από τη συγκεκριμένη γενική γραμματεία, τις διαχειριστικές αρχές, την ΕΔΕΛ, τη γενική γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και το ΣΔΟΕ.

«Κορωνίδα» της προσπάθειας, που ξεκίνησε το 2014, είναι το κοινό (για όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ) «σύστημα διαχείρισης και ελέγχου». «Στο σύστημα περιλαμβάνονται διαδικασίες προληπτικών ελέγχων για τις δημόσιες συμβάσεις και διαδικασίες διαχειριστικών επαληθεύσεων, μέσω των οποίων διασφαλίζονται η πρόληψη, η έγκαιρη ανίχνευση αστοχιών, ο εντοπισμός παρατυπιών και ενδείξεων απάτης και προσδιορίζονται οι απαιτούμενες διορθώσεις/ανακτήσεις», εξηγεί ο κ. Κορκολής. Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές έχουν τυποποιήσει διαδικασίες για την εξέταση ενδείξεων ή αναφορών υπόνοιας απάτης, για την εξέταση καταγγελιών για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και την ανακοίνωση παρατυπιών ή υπονοιών απάτης στην Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής έχει δημιουργηθεί ένα εσωτερικό δίκτυο συνεργασίας για την καταπολέμηση της απάτης στο οποίο συμμετέχουν οι 18 διαχειριστικές αρχές, ενώ έχει εκπαιδευθεί το 72% των αρχών διαχείρισης και ελέγχου.

Ως προς την εξέλιξη της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το καρτέλ στα δημόσια έργα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Κυριτσάκης επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί χρονικά η ολοκλήρωση της έρευνας. «Λόγω του μεγάλου αριθμού των φερόμενων ως εμπλεκόμενων επιχειρήσεων (61 τον αριθμό) και των νομικών παραστατών, μαρτύρων, νομίμων εκπροσώπων, τεχνικών συμβούλων (εκτιμάται 180 και πλέον άτομα) δεν μπορεί με βεβαιότητα να εκτιμηθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της ακροαματικής διαδικασίας, που όμως θα περατωθεί εντός ευλόγου χρόνου», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή