Υπερχρεώσεις νοσηλίων, εξετάσεων σε ιδιωτικές κλινικές

Υπερχρεώσεις νοσηλίων, εξετάσεων σε ιδιωτικές κλινικές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλισμένος που νοσηλεύθηκε σε ιδιωτική κλινική, συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ, κλήθηκε να πληρώσει από την τσέπη του 4.588,40 ευρώ. Από την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι η οφειλή του έπρεπε να περιοριστεί στα 264 ευρώ. Ιδιωτική ψυχιατρική κλινική χρέωνε ασφαλισμένο με ταινίες σακχάρου, ενώ ο ίδιος δεν έπασχε από διαβήτη. Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, συνταγογραφούσε επιπλέον εξετάσεις σε νοσηλευόμενους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και οι οποίες ωστόσο δεν εξαιρούνταν του κλειστού νοσηλίου που αποζημίωνε ο Οργανισμός, ενώ άλλο κέντρο αποκατάστασης είχε εκδώσει και εκτελέσει παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις σε ασθενείς μετά τον θάνατό τους.

Οι υπερχρεώσεις νοσηλίων λόγω λανθασμένης κοστολόγησης, οι καταχρηστικές χρεώσεις διαγνωστικών εξετάσεων σε νοσηλευόμενους, οι οποίες όμως καλύπτονται από την αποζημίωση που καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ με βάση τα κλειστά νοσήλια και οι υπερχρεώσεις ασφαλισμένων με την αιτιολογία της νοσηλείας σε ανώτερη θέση από αυτή που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ, είναι οι συνηθέστερες παραβάσεις που καταγράφονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια από την Υπηρεσία Ελέγχων Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ.

Κυρώσεις 300.000 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΥΠΕΦΔΥΦΚΑ, από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν επιβληθεί κυρώσεις ύψους 300.000 ευρώ σε πέντε ιδιωτικές κλινικές στις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι. Το 2015 είχαν επιβληθεί κυρώσεις σε τρεις ιδιωτικές κλινικές ύψους 85.000 ευρώ και καταλογίστηκαν καταχρηστικές χρεώσεις ασφαλισμένων από 16 ιδιωτικές κλινικές ύψους 154.835,55 ευρώ. Το 2014 επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 325.000 ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ έγιναν καταλογισμοί λόγω καταχρηστικών χρεώσεων σε ασφαλισμένους ύψους 80.000 ευρώ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ασφαλισμένου που νοσηλεύθηκε σε ιδιωτική κλινική και χρειάστηκε να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κλήθηκε να πληρώσει 31.628 ευρώ με το αιτιολογικό της αναβάθμισης θέσης όταν στις ΜΕΘ δεν υφίσταται διαφορά θέσης. Σε άλλη περίπτωση ασφαλισμένος χρεώθηκε 2.400 ευρώ, όταν δεν θα έπρεπε να χρεωθεί καθόλου, διότι υποβλήθηκε σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Σε ελέγχους παραπεμπτικών Κέντρου Αποκατάστασης της Αθήνας διαπιστώθηκε η κατά παράβαση έκδοση 63 παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων σε 41 νοσηλευόμενους ασφαλισμένους, οι οποίες δεν εξαιρούνται του κλειστού νοσηλίου.

Οι έλεγχοι της ΥΠΕΔΥΦΚΑ σε ιδιωτικές κλινικές έχουν καταγράψει και υπερβάσεις του αριθμού των νοσηλευομένων για τους οποίους χρεώνεται ο ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τη δυνατότητα των κλινών τους. Με λίγα λόγια, ενώ μια κλινική δήλωνε ότι έχει π.χ. 60 κλίνες νοσηλείας, εμφανιζόταν την ίδια στιγμή να νοσηλεύει ταυτόχρονα περισσότερους ασφαλισμένους. Για την αντιμετώπιση αυτής της «τρύπας», ο ΥΠΕΔΥΦΚΑ έχει ζητήσει να μπει φραγή στο σύστημα e-dapy του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μην μπορεί καμία κλινική να υποβάλει νοσηλείες περισσότερες από αυτές που αναφέρονται στην άδεια λειτουργίας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή