Ελληνική γραφειοκρατία vs ΜΚΟ

Ελληνική γραφειοκρατία vs ΜΚΟ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τον «ξενοδόχο» λογάριασαν οι ιδρυτές της GIVMED, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ανέπτυξε μια ομάδα αποφοίτων του ΕΜΠ βοηθώντας μας να δωρίζουμε τα φάρμακα του σπιτιού που περισσεύουν. Οπου «ξενοδόχος» αυτοανακηρύχθηκε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος με επιστολή του χθες κάλεσε τον ΕΟΦ και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας να προβούν σε έλεγχο νομιμότητας της δραστηριότητας της οργάνωσης, τονίζοντας ότι «το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από ασχέτους προς τη φαρμακευτική επιστήμη». Ειδικότερα, ο ΠΦΣ διερωτάται κατά πόσον η GIVMED έχει λάβει άδεια για τη συλλογή, αποθήκευση και διανομή των φαρμάκων, με ποια φορολογικά παραστατικά λαμβάνει χώρα η δραστηριότητά της και… αν έχει λάβει άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με την επιστολή, «η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες υποδομές και θεσμούς για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο φάρμακο των ευπαθών εκείνων ομάδων που αδυνατούν να μεταβούν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν το φάρμακό τους», ενώ «πολλοί φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας έχουν οργανώσει ή συνεργάζονται με κοινωνικά φαρμακεία για τους οικονομικά αδύναμους και τους ανασφάλιστους, τηρώντας σε κάθε περίπτωση όλες τις προϋποθέσεις, χορήγησης, αποθήκευσης και διανομής φαρμάκων».

Δεδομένων, πάντως, των σημαντικότατων ελλείψεων σε φάρμακα ακόμα και σε νοσοκομεία, καθώς και τα ολοένα αυξανόμενα αιτήματα για δωρεές από τα κοινωνικά φαρμακεία, είναι φανερό ότι οι παραπάνω ενέργειες του ΠΦΣ δεν έχουν λύσει το πρόβλημα. Και είναι απορίας άξιο γιατί να τίθενται προσκόμματα σε μια πρωτοβουλία που επιθυμεί να καλύψει το κενό. Η GIVMED είναι μια εφαρμογή για το κινητό ή το τάμπλετ μέσω της οποίας καταχωρίζουμε τα φάρμακά μας και επιλέγουμε τον φορέα που επιθυμούμε να τα δωρίσουμε. Οπως τονίζουν από την εταιρεία, τα φάρμακα προωθούνται αποκλειστικά σε φορείς που διαθέτουν φαρμακοποιούς οι οποίοι ελέγχουν την κατάσταση του φαρμάκου. Πρόκειται για φορείς που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και αναφέρουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις ανάγκες τους.

Η επιφυλακτικότητα προς τις δράσεις οργανώσεων είναι διάχυτη. Πρόσφατα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διατύπωσε μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις προς τις φιλοζωικές οργανώσεις που διοργάνωναν γιορτή υιοθεσίας αδεσπότων στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αποτέλεσμα αυτή να ματαιωθεί. Μεταξύ άλλων, τους ζητήθηκε να προσκομίσουν σύμβαση με τους οικείους δήμους, τα ζώα να είναι ηλεκτρονικά σημασμένα και στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου να φαίνονται οι δήμοι ως προσωρινοί ιδιοκτήτες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή