Η Εκκλησία πιέζει για τα Θρησκευτικά

Η Εκκλησία πιέζει για τα Θρησκευτικά

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η πίεση της Εκκλησίας στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ευρύτερα στην κυβέρνηση για το μάθημα των Θρησκευτικών. Μάλιστα, για το θέμα συνήφθη «συμμαχία» με την ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ειδικότερα, χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και αντιπροσωπεία αρχιερέων της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης. Κατά τη συνάντηση υπήρξε ταύτιση απόψεων για θέματα όπως τα Θρησκευτικά και τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Ο Ειρηναίος συνέδεσε τις επιλογές για τα Θρησκευτικά και ευρύτερα την Ορθόδοξη Εκκλησία με την ταυτότητα του ελληνισμού. «Δεν μπορούμε να ξεριζωθούμε, να πάψουμε να είμαστε αυτό που είμαστε», φέρεται να είπε ο κ. Ειρηναίος απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο και στα μέλη της ΔΙΣ. «Ολα αυτά που είπαμε δεν αφορούν πρόσωπα, αφορούν καταστάσεις. Θέλουμε να υπάρξει συνεργασία, τα Θρησκευτικά να είναι σταθερό μάθημα και να έχει το άρωμα, το πνεύμα της ορθοδόξου παραδόσεως», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, ενώ ο μητροπολίτης Γορτύνης Μακάριος κάλεσε την πολιτεία «να αφήσει τους τακτικισμούς και τα πείσματα και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον λαό», και πρόσθεσε ότι «πολλά από όσα λέγονται είναι ιδεοληψίες της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, το υπ. Παιδείας δημοσιοποίησε χθες ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) για να υπερασπιστεί τις θέσεις του. «Σε ένα πλουραλιστικό και δημοκρατικό σχολείο, το οποίο σέβεται τη θρησκευτική ετερότητα, ένα μάθημα με κατηχητικό και ομολογιακό χαρακτήρα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών. Αντίθετα, με γνώμονα την κριτική ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών, προκρίνεται μια σύγχρονη γνωσιολογικού χαρακτήρα θρησκειοπαιδαγωγική προσέγγιση, που δεν θα προβαίνει σε δογματική εμφύτευση συγκεκριμένων θρησκευτικών πεποιθήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή