Eπί ποδός δήμος και φορείς στη Σάμο για το προσφυγικό

Eπί ποδός δήμος και φορείς στη Σάμο για το προσφυγικό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα νησιά όπου βρίσκονται συνολικά 15.951 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι νέες αφίξεις είναι απρόβλεπτες όσον αφορά τόσο τον αριθμό όσο και τα σημεία που φθάνουν οι βάρκες από την Τουρκία. Ενδεικτικά, το πρωί της 1ης Νοεμβρίου έφτασαν 153 άτομα, εκ των οποίων τα 86 στη Σάμο και τα 31 στη Μεγίστη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό. Το ακριβώς επόμενο 24ωρο οι ροές ήταν μηδενικές, ενώ έως και χθες το πρωί είχαν φτάσει στα νησιά 42 άτομα. Νεκρός εντοπίστηκε χθες ο ένας από τους δύο μετανάστες που είχαν πέσει από λέμβο κοντά στη Σάμο στην οποία επέβαιναν άλλα 47 άτομα.

Επιστολή παραίτησης (την τρίτη κατά σειρά τους τελευταίους μήνες) υπέβαλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος στην οποία αναφέρεται στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στα νησιά με τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών από την απαρέγκλιτη εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας. Τονίζει, επίσης, ότι διαφωνεί με τη νέα σύσταση των δευτεροβάθμιων επιτροπών προσφυγών και δύο αποφάσεις τους που χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα.

Στο μεταξύ, ο δήμος και οι παραγωγικοί φορείς της Σάμου προετοιμάζουν κινητοποιήσεις, καθώς όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους είναι φανερό ότι δεν υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου οι Σαμιώτες ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με την επίσπευση της διεκπεραίωσης των αιτημάτων ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί πριν από λίγες εβδομάδες με τους τοπικούς φορείς στην Αθήνα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε υποσχεθεί την αύξηση των ανθρώπων που εργάζονται στις υπηρεσίες ασύλου στο νησί από 7 σε 28 εντός του Νοεμβρίου, ωστόσο προς το παρόν έχουν διαπιστευθεί 12 άτομα. Οι φορείς του νησιού ζητούν επίσης τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών καθώς και την καταγραφή και την πιστοποίηση των ΜΚΟ που δρουν στο νησί. Στο hotspot φιλοξενούνται 2.674 άτομα (πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού), ενώ οι υποδομές επαρκούν για 850.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ειδικά όσον αφορά το θέμα των ανηλίκων, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Προσέθεσε ότι έως τις 15 Δεκεμβρίου οι σκηνές στον καταυλισμό στο Σχιστό, όπου παραμένουν περίπου 800 άτομα, θα έχουν αντικατασταθεί με σπιτάκια, ενώ σύντομα θα δοθεί κάποιο ποσό για να αγοράσουν γαλότσες. «Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη βούληση και την επιθυμία με τις δυνατότητες. Δεν οδηγεί πουθενά» τόνισε. «Εμείς διεκδικούμε να τους στείλουμε στην Ευρώπη. Για να φύγουν όμως χρειάζονται δύο» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Υπηρεσία Ασύλου με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός χρόνου από την έναρξη του προγράμματος της Μετεγκατάστασης στις 4 Νοεμβρίου 2015, έχουν μετεγκατασταθεί 5.511 άτομα (σ.σ. σε σύνολο 33.000 που ήταν η συμφωνία για τον πρώτο χρόνο) από τα 15.384 πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση. Σε αναμονή διάθεσης νέων θέσεων μετεγκατάστασης από τα μετέχοντα στο πρόγραμμα κράτη, είναι 7.961 πρόσφυγες. Πρόκειται για άτομα που έχουν υποστεί διώξεις στη χώρα καταγωγής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή