Νίκη ΔΑΚΕ στα υπηρεσιακά συμβούλια

Νίκη ΔΑΚΕ στα υπηρεσιακά συμβούλια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική εκλογική νίκη πέτυχε η συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ΔΑΚΕ στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, στους καθηγητές ξαναβρέθηκε στην πρώτη θέση. Καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι ο μεγαλύτερος κλάδος δημοσίων υπαλλήλων, τα αποτελέσματα στις εν λόγω εκλογές αποτελούν δείγμα των μεταστροφών του εκλογικού σώματος των δημοσίων υπαλλήλων και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μηχανισμούς των κομμάτων.

Ειδικότερα, εκλογές έγιναν χθες για τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια και το κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο στην πρωτοβάθμια (ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ) και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ). Δικαίωμα ψήφου είχαν μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, δηλαδή περίπου 150.000 εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων. Εως χθες το απόγευμα δεν είχε ανακοινωθεί ο τελικός αριθμός ψήφων κάθε παράταξης, ωστόσο είχε διαφανεί ευκρινώς το αποτέλεσμα. Ενδεικτικά:

• Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τις εκλογές για το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), η ΔΑΚΕ πέρασε ξανά στην πρώτη θέση, την οποία είχε χάσει το 2014 από τις ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ). Βεβαίως, στις εκλογές εμφανίσθηκε η ΑΡΕΝ, που φέρεται προσκείμενη στη ΛΑΕ και εκτιμάται ότι «έκοψε» ψήφους από τις ΣΥΝΕΚ. Στη ιδιαίτερης βαρύτητας λόγω μεγέθους Αττική, για το ΚΥΣΔΕ έλαβαν ΔΑΚΕ 3.415 ψήφους, ΣΥΝΕΚ 3.063 ψήφους, Παρεμβάσεις (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) 2.554 ψήφους, ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) 2.321, ΠΕΚ (ΠΑΣΟΚ-Συμπαράταξη) 822, ΑΡΕΝ (ΛΑΕ) 550, Ολοι Μαζί (πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο) 331, ΧΕΚ 531, Διάφοροι 460. Στις δύο θέσεις στο ΚΥΣΔΕ αναμένεται να επανεκλεγούν ο Δημήτρης Πεππές (ΔΑΚΕ) και ο Νεκτάριος Κορδής (ΣΥΝΕΚ).

• Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση η ΔΑΚΕ ήταν πρώτη το 2014, ωστόσο με συνεχή πτώση των ποσοστών της από το 2010 και μετά. Φέτος, η πρωτιά της συνοδεύεται από αύξηση των ποσοστών της. Στη δεύτερη θέση διατηρήθηκε η ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ) με οριακές απώλειες, ενώ μετά την άνοδο ποσοστών τους το 2014, οι Παρεμβάσεις (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) φέτος σημειώνουν κάμψη. Ακολουθούν το ΠΑΜΕ και η ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ). Στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) αναμένεται να εκλεγούν ο Βασίλης Παληγιάννης από τη ΔΑΚΕ και ο Νίκος Φασφάλης από τη ΔΗΣΥ (ο πρώην αιρετός της ΔΗΣΥ Δημήτρης Μπράτης επέλεξε θέση στο συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή