Εκτακτη σύνοδος των μητροπολιτών

Εκτακτη σύνοδος των μητροπολιτών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η σύγκρουση Εκκλησίας – κυβέρνησης. Χθες αποφασίσθηκε να συνεδριάσουν εκτάκτως σε τρεις εβδομάδες όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων στο θέμα των Θρησκευτικών. Την ίδια στιγμή, εφημερίδες όπως η κομματική «Αυγή» και η «Εφημερίδα των Συντακτών» εξαπέλυσαν επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για όσα είπε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά.

Ειδικότερα, χθες η 12μελής Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της 80μελούς Ιεραρχίας στις 23 και 24/11. Η Ιεραρχία συγκαλείται διότι, κατά την προηγούμενη σύγκλησή της στις αρχές Οκτωβρίου, δεν έφθασε ο χρόνος για να ενημερωθούν οι ιεράρχες για τα αποτελέσματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Ιούνιο στην Κρήτη. Βεβαίως, είναι αναμενόμενο ότι θα συζητηθούν οι έως τότε εξελίξεις στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – κυβέρνησης. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, έχει συγκροτηθεί επιτροπή για το νέο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών. Σε αυτή μετέχουν οι μητροπολίτες Μεσογαίας Νικόλαος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Υδρας Εφραίμ, αλλά και ειδήμονες όπως οι Κ. Μπίκος (ΑΠΘ), Κ. Κορναράκης (ΕΚΠΑ), Ι. Φύκαρης (Παν. Ιωαννίνων), Ι. Κομνηνού (εκπαιδευτικός).

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πολιτικούς όρους όσα είπε ο κ. Ιερώνυνος στον Αλ. Παπαχελά (π.χ. χαρακτήρισε τον κ. Φίλη προβληματικό και ασυνεπή, μίλησε για κίνδυνο αφελληνισμού και αποχριστιανοποίηση κ.ά.). Ενδεικτική ήταν η χθεσινή «Αυγή», της οποίας ο τίτλος του πρώτου θέματος ήταν «Μισαλλόδοξο κήρυγμα», ενώ στο κείμενο ανέφερε: «Με ένα άκρως “προβληματικό” σε ύφος και περιεχόμενο τηλεοπτικό κήρυγμα, ο αρχιεπίσκοπος άφησε κατά μέρος το λόγο της αγάπης προς τον πλησίον και μίλησε για κίνδυνο αφελληνισμού και αποχριστιανοποίησης της χώρας από τους πρόσφυγες, ζήτησε αναβολή της ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα, έδωσε άφεση αμαρτιών στις ακρότητες Αμβρόσιου και πέταξε το γάντι στην κυβέρνηση για τον χωρισμό Εκκλησίας – κράτους. Ο κ. Ιερώνυμος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει “προβληματικό” τον υπ. Παιδείας και υπεραμύνθηκε της ισχύος του κλήρου θέτοντας το ερώτημα: Ποιο λόγο έχει ο πρωθυπουργός, η Αριστερά, ο κομμουνισμός –αν θέλετε– να έχει λόγο στα εκκλησιαστικά πράγματα;».

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Το βαθύ κράτος της ιεραρχίας» και στο κείμενο ανέφερε: «Διττό στόχο είχε η συνέντευξη του αρχιεπισκόπου, η οποία απέδειξε ότι είναι… άξιος διάδοχος των ακροτήτων του Χριστόδουλου. Απευθυνόταν όχι μόνο στην παρούσα, αλλά και σε ενδεχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς ο τελευταίος ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μουσουλμανικού τεμένους κ.λπ. “Σιωπηλή” η Ν.Δ., αντιδράσεις από ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή