Φρενίτιδα για το Τζόκερ – Από την κατάθεση των δελτίων ως την κλήρωση

Φρενίτιδα για το Τζόκερ – Από την κατάθεση των δελτίων ως την κλήρωση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μάτια τους καρφωμένα στην κλήρωση του Τζόκερ θα έχουν το βράδυ της Κυριακής οι παίκτες του τυχερού παιχνιδιού που διεκδικούν το αστρονομικό ποσό των 11.500.000 ευρώ μετά από 14 συνεχόμενα τζακποτ. Η αγωνία θα χτυπήσει για ακόμα μια φορά «κόκκινο» όταν τα σφαιρίδια θα αρχίσουν να στριφογυρνούν σαν δαιμονισμένα στην κληρωτίδα από όπου θα προκύψει και ο μαγικός συνδυασμός 5+1.

Το ποσό που θα μοιραστεί την Κυριακή, αν υπάρξει νικητής, είναι ιλιγγιώδες, αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία του παιχνιδιού, που εχει αποδειχθεί εξαιρετικά «γαλαντόμο».

Μία από τις πιο δυνατές κληρώσεις ήταν εκείνη της 15ης Απριλίου του 2010 που το Τζόκερ έφτασε να μοιράζει σε μία μόνο κλήρωση 19,3 εκατ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη κλήρωση υπήρξε και ρεκόρ συμμετοχής αφού οι στήλες έφτασαν τα 50 εκατομμύρια. Ωστόσο, η κλήρωση που μοίρασε τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν ποτέ σε έναν νικητή ήταν αυτή της 13ης Δεκεμβρίου του 2015. Το ποσό «σκαρφάλωσε» στα 15,5 εκατ. με τον αριθμό των στηλών να αγγίζουν τα 22 εκατομμύρια.

Η σκέψη πάντως να παίξει κανείς όλα τα νούμερα του πρώτου πεδίου αλλά και τα 20 Τζόκερ αποδεικνύεται ανέφικτη, καθώς το ποσό που θα δαπανηθεί ξεπερνά κατά πολύ τα κέρδη σε περίπτωση νίκης. «Σε αυτή την περίπτωση δημιουργούνται 24.435.180 μοναδικές στήλες. Αν υπολογίσουμε ότι κάθε στήλη κοστίζει 0,50€, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι ένα τέτοιο δελτίο θα κοστίσει στον επίδοξο παίκτη 12.217.590€!», αναφέρουν πηγές του ΟΠΑΠ.

Αυτό πάντως που πολλές φορές αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των παικτών είναι και η αξιοπιστία του παιχνιδιού. Οι κληρώσεις γίνονται πάντοτε παρουσία Ανεξάρτητης Επιτροπής Κληρώσεων που αποτελείται από μέλη που ορίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Επιτροπή πιστοποιεί ότι έχουν τηρηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για το αδιάβλητο της κλήρωσης, όπως η τελική έγκριση από την Επιτροπή Ελέγχου και η διαδικασία δοκιμαστικών κληρώσεων.

Οπως σημειώνουν από τον ΟΠΑΠ, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κάθε κλήρωσης πραγματοποιούνται έλεγχοι στις κληρωτίδες και στα σφαιρίδια από την Επιτροπή Κληρώσεων. Πιο συγκεκριμένα, γίνονται δοκιμαστικές κληρώσεις για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των κληρωτίδων και, παράλληλα, τα σφαιρίδια ζυγίζονται με ζυγαριά ακριβείας, ώστε να πιστοποιείται ότι οι αποκλίσεις στο βάρος τους είναι εντός των πλαισίων που ορίζει ο κατασκευαστής.

Μάλιστα οι ζυγαριές ακριβείας, οι μηχανικές κληρωτίδες και τα σφαιρίδια φέρουν τη σφραγίδα διεθνών πιστοποιημένων κατασκευαστών. Τα 30 λεπτά που μεσολαβούν από την λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των δελτίων μέχρι την έναρξη της κλήρωσης είναι άλλωστε ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

«Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των δελτίων στις 21:30, ασφαλίζεται με κλειδάριθμο το ηλεκτρονικό αρχείο που περιέχει όλες τις συμμετοχές. Αμέσως μετά το αρχείο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου Κληρώσεων του υπουργείου Πολιτισμού και όλες οι συμμετοχές φορτώνονται στο ανεξάρτητο σύστημα της Επιτροπής, η οποία πιστοποιεί την εγκυρότητα του αρχείου. Μόνο μετά τη διασφάλιση των στοιχείων, η Επιτροπή Ελέγχου δίνει το τελικό ΟΚ για την έναρξη της κλήρωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή