ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Αριστείδης Μπαλτάς

Τα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Αριστείδης Μπαλτάς

Τα έργα κατασκευής του σταθμό του Μετρό στην πλατεία Αγίας Σοφίας επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, καθώς εκεί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος, χτυπά η καρδιά της αρχαιολογικής ανασκαφής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπαλτάς επισήμανε ότι μέχρι τώρα προέκυπταν εντάσεις ανάμεσα στην ανάγκη να διατηρηθεί η κληρονομιά και την ανάγκη να αναπτυχθεί η πόλη και η χώρα. «Τώρα περνάμε σε μια άλλη φάση, δηλαδή και ως υπουργείο πολιτισμού αναγνωρίζουμε πλήρως τις ανάγκες ανάπτυξης, προφανώς με έργα που να συνάδουν την όλη φυσιογνωμία της χώρας αλλά και οι οικονομικοί και τεχνικοί παράγοντες που, εκ των πραγμάτων, έχουν σχέση με την ανάπτυξη, αναγνωρίζουν αντιστοίχως τις ανάγκες της χώρας σε επίπεδο κληρονομιάς. Προχωρούμε και σε νομοθετικές ρυθμίσεις και σε προγραμματικές συμβάσεις ως υπουργείο με τους αντίστοιχους φορείς και νομίζω ότι με ευκαιρία το Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχουμε συνολικά μια ιστορικά καινούρια αντίληψη στη χώρα μας για το πώς μπορούν να πηγαίνουν μαζί η προστασία της κληρονομιάς και οι μορφές ανάπτυξης της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα αρχαιολογικά έργα ανέφερε ότι υπάρχουν σκληρές προθεσμίες σε σχέση με τη χρηματοδότηση, στις οποίες είμαστε δεσμευμένοι και τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις, αρχαιολογικές και τεχνικές, έχουν πλήρη συνείδηση αυτών των προθεσμιών. Επ΄ αυτού ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι υπάρχει προθεσμία από πλευράς ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτεί το έργο, οι αρχαιολογικές εργασίες να ολοκληρωθούν στα τέλη του Μαρτίου του 2017. Ακριβώς για να προλάβουμε, συνέχισε, λαμβάνεται όλη εκείνη η απαραίτητη μέριμνα, μέρος της οποίας είναι και η επίσκεψη του υπουργού πολιτισμού.

Βέβαια ο κ. Μυλόπουλος διευκρίνισε ότι το παραπάνω χρονοδιάγραμμα δεν αφορά το σταθμό της Βενιζέλου. Ειδικά για το ζήτημα αυτό είπε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει μια ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο πολιτισμού στην Αθήνα, όπου θα ολοκληρωθούν τα σχέδια και οι μελέτες. Βάσει αυτών των σχεδίων που θα συμφωνηθούν την ερχόμενη Τετάρτη θα προχωρήσει η κατασκευή του σταθμού και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται η έγκριση της μελέτης την ερχόμενη εβδομάδα και οι εργασίες στο σταθμό της Βενιζέλου, αρχαιολογικές και κατασκευαστικές, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα. Για τα έργα στην περιοχή της Βούλγαρη, ο μετροπόντικας έχει ξεκινήσει κανονικά και το έργο προχωρεί. «Για τη διάνοιξη της σήραγγας πλέον έχουν μείνει λίγα μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 90% της διάνοιξης των διδύμων σηράγγων και με μεγάλη προσοχή, όπως πρέπει να γίνεται, οι μετροπόντικες προχωρούν για να ολοκληρώσουν το άνοιγμα των σηράγγων. Βρισκόμαστε απολύτως εντός των χρονοδιαγραμμάτων» πρόσθεσε.

Ο υπουργός ζήτησε, εξάλλου, να ενημερωθεί ειδικά για τον παντορροϊκό αγωγό που βρίσκεται στο σημείο της πλατείας Αγίας Σοφίας και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορούσε να διακοπεί η χρήση του, δεν μπορούσε να γίνει σε όλο το πλάτος η ανασκαφή και η κατασκευή του σταθμού. Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι της Αττικό Μετρό ΑΕ ενημέρωσαν τον κ. Μπαλτά ότι κατασκευάστηκε στο βόρειο τμήμα η παράκαμψή του αγωγού, τέθηκε σε λειτουργία και αποδεσμεύτηκε το νότιο τμήμα όπου προχωρούν οι εργασίες κατασκευής.

Στη συνέχεια ο κ. Μπαλτάς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους και για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Όπως είπε: "αυτά κανείς δεν τα ξέρει. Κάθε φορά υπάρχουν περί ανασχηματισμού συζητήσεις. Ο χρόνος, η μορφή κ.τ.λ. είναι στα χέρια του πρωθυπουργού και οι φήμες συνεχίζουν να κυκλοφορούν προς πάσα κατεύθυνση. Δεν έχω να πω τίποτε επ΄ αυτού".

Εξάλλου ο κ. Μπαλτάς γνωστοποίησε ότι υπάρχει ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με τη συγχώνευση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. «Σύντομα θα έχουμε μια νέα σελίδα και εκεί. Θα υπάρχει ένα μεγάλο μητροπολιτικό μουσείο στη Θεσσαλονίκη που θα έχει τους θησαυρούς και των δύο μουσείων και το μουσείο φωτογραφίας σε έναν ενιαίο οργανισμό» είπε και εκτίμησε ότι αυτό θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της συνέργειας, των οικονομιών κλίμακας και του συντονισμού των διαφόρων φορέων.