Αλλάζει ο Φαληρικός Ορμος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετακίνηση της λεωφόρου Ποσειδώνος προς τη θάλασσα και «βύθισή» της, ώστε να μη λειτουργεί πλέον ως τείχος ανάμεσα στην πόλη και στη θάλασσα. Δημιουργία συστήματος καθαρισμού του Κηφισού από τα λιμνάζοντα νερά και βιολογικού καθαρισμού των ομβρίων υδάτων, ώστε να υπάρχει άφθονο νερό για άρδευση. Αυτά είναι τα βασικά έργα της α΄ φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, που θα κατασκευαστούν με πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια σοβαρή αλλαγή σελίδας σε μια απαξιωμένη αλλά πολλά υποσχόμενη περιοχή.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών τη 15η Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρμοδιότητα για την πραγματοποίηση του έργου μεταβιβάστηκε στην περιφέρεια μόλις τον περασμένο Απρίλιο, επομένως το κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων, η τροποποίηση του προϋπολογισμού της περιφέρειας και η δημοπράτηση του έργου έγιναν μόλις μέσα σε έξι μήνες.

«Ο διαγωνισμός αφορά την κατασκευή των έργων υποδομής της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Το έργο αυτό, που παλαιότερα αντιμετωπίστηκε απαξιωτικά ως “έργο βιτρίνας”, απαντά σε μείζονες απαιτήσεις της πόλης, αποκαθιστώντας την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και το φυσικό της περιβάλλον» εξηγεί στην «Κ» η αρχιτέκτων Ηβη Νανοπούλου (Γραφείο Παπαγιάννης και Συνεργάτες), συντονίστρια της μελέτης ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, που χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». «Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αρχή και ότι θα υπάρξει συνέχεια».

Τα βασικά έργα

• Η λεωφόρος Ποσειδώνος, στο τμήμα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κηφισού και Συγγρού, μετατοπίζεται μέχρι 90 μέτρα προς τη θάλασσα και βυθίζεται έως 3 μέτρα. Για την ενοποίηση της πόλης με τη θάλασσα, η λεωφόρος καλύπτεται σε δύο σημεία για 300 μέτρα, ενώ δημιουργούνται και δύο κάθετες γέφυρες, προεκτάσεις δρόμων της περιοχής. Το έργο περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση των κόμβων Συγγρού, Κηφισού και Παλαιού Φαλήρου, καθώς και τη διαμόρφωση νέων οδών πρόσβασης στις δραστηριότητες του Φαληρικού Ορμου.

• Η οδός Εθνάρχου Μακαρίου (παλαιά παραλιακή λεωφόρος) μετατοπίζεται κατά τμήματα, ενώ η υφιστάμενη γραμμή τραμ προσαρμόζεται (οριζοντιογραφικά και υψομετρικά) στον νέο κόμβο Συγγρού, στην παραλλασσόμενη οδό Εθνάρχου Μακαρίου και στην πορεία των επιφανειακών πλημμυρικών παροχών προς τα νέα αντιπλημμυρικά έργα. Προβλέπεται επίσης αποκατάσταση της συνέχειας του δικτύου πεζόδρομων – ποδηλατόδρομων της περιοχής.

• Ενα ακόμη σημαντικό για την περιοχή έργο είναι η δημιουργία υποδομής καθαρισμού του Κηφισού. Ενα αντλιοστάσιο θα «τραβά» νερό από τη θάλασσα και κατόπιν θα το διοχετεύει περίπου 2,2 χλμ. από την εκβολή του ποταμού, ώστε το εγκιβωτισμένο ποτάμι να καθαρίζεται από τα λιμνάζοντα νερά και να μειωθεί η δυσοσμία στην περιοχή.

• Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή μιας μικρής «παράκαμψης» στον κεντρικό αγωγό ομβρίων, η οποία θα οδηγεί νερό σε μια κινητή μονάδα βιολογικού καθαρισμού (δυναμικότητας 1.200 m3/ημέρα). Το νερό θα υποβάλλεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία και κατόπιν θα χρησιμοποιείται για την άρδευση τόσο του Φαληρικού Ορμου όσο και άλλων τμημάτων του παραλιακού μετώπου.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 150 εκατ. ευρώ και η προθεσμία κατασκευής του είναι 21 μήνες. Αν δηλαδή αναδειχθεί ανάδοχος στις αρχές του 2017, θα ολοκληρωθεί το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή