Το «LinkedIn» των φοιτητών

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επιστήμη για τη νεολαία και η νεολαία για την επιστήμη». Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο της πλατφόρμας iYouth Lab που θα έχει ως χρήστες φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο δημιουργώντας ουσιαστικά το «Linked In» της ακαδημαϊκής κοινότητας. Βασική αρχή των εμπνευστών της ιδέας η γνώση και η διασύνδεση χωρίς φραγμούς και στόχος η ανάδειξη επιτευγμάτων, η σύναψη συνεργασιών και η επικοινωνία ανθρώπων με κοινά ερευνητικά ενδιαφέροντα.

«Λογαριασμό στο iYouth Lab μπορεί να δημιουργήσει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την επιστήμη, θέλει να τρέξει ή έχει κάποιο δικό του πρότζεκτ και θα ήθελε να μαθαίνει εκ των έσω τα τελευταία επιστημονικά νέα, με τη μόνη προϋπόθεση ότι έχει τελειώσει κάποιο πανεπιστήμιο ή κολέγιο», δηλώνει στην «Κ» ο ένας εκ των ιδρυτών κ. Νίκος Τζαγκαράκης.

Η οποιαδήποτε ερευνητική πρωτοβουλία, από μία πτυχιακή πανεπιστημιακή εργασία μέχρι ένα ατομικό ή ομαδικό επίτευγμα θα μπορούν να «ανεβούν» στην πλατφόρμα, λειτουργώντας ως κόμβοι επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών αλλά και ως πηγή έμπνευσης για νεότερες γενιές. Οι φοιτητές και πτυχιούχοι θα έχουν επίσης τη δυνατότητα μέσω του «ακαδημαϊκού βιογραφικού» να αναδείξουν τη δουλειά τους στο πανεπιστήμιο προσελκύοντας με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον εργοδοτών.

«Μία παγκοσμίως λανθασμένη αντίληψη των εργοδοτών είναι ότι οι πτυχιούχοι που μόλις τελείωσαν τις σπουδές τους δεν έχουν καμία προϋπηρεσία. Το iYouth Lab έρχεται να διορθώσει αυτή την άποψη με αυτό που ονομάζουμε “Academic Bio” και που επιτρέπει να φαίνονται στο προφίλ του κάθε χρήστη όλες οι εργασίες στις οποίες έχει δουλέψει αλλά και οι φοιτητές και καθηγητές με τους οποίους έχει συνεργαστεί, επιτρέποντας στους εργοδότες να τους εντοπίσουν» προσθέτει ο κ. Τζαγκαράκης, ο οποίος διαθέτει και την πολύτιμη εμπειρία της εργασίας στο ερευνητικό κέντρο του πανεπιστημίου Aarhus στη Δανία.

Ορισμένες από τις σημαντικότερες καινοτομίες του iYouth Lab, που βρίσκεται προς το παρόν σε έκδοση beta, είναι η ύπαρξη φόρουμ και η δυνατότητα παρακολούθησης συνεδρίων και παρουσιάσεων σε απευθείας σύνδεση.

«Το πιο ζωντανό κομμάτι είναι το φόρουμ, το επονομαζόμενο “Research Source” όπου θα μπορεί κανείς να υποβάλει την ερώτησή του και να κρίνει την αξιοπιστία της απάντησης επισκεπτόμενος το προφίλ του ανθρώπου που τον βοήθησε», εξηγεί από την πλευρά του ο συνιδρυτής κ. Μιχάλης Ελευθεράκης.

Η διαφορά του iYouth Lab από ανάλογες πλατφόρμες που επιτρέπουν την κοινοποίηση ερευνητικών εργασιών με δωρεάν πρόσβαση από το σύνολο των ερευνητών (όπως το ResearchGate), είναι σύμφωνα με τους δημιουργούς η δυνατότητα που δίνεται στους χρήστες να ανεβάσουν οτιδήποτε αφορά στις σπουδές τους ακόμα και πριν τη δημοσίευση.

«Αναγνωρίζουμε την αξία του research gate, αλλά ποτέ δεν το θεωρήσαμε ανταγωνιστικό προς εμάς, καθώς αναφέρεται κυρίως σε δημοσιεύσεις με βασικούς χρήστες τους καθηγητές. Στο iYouth Lab τα μέλη θα μπορούν να ανεβάζουν κάθε τι που κάνουν ακόμα κι αν δεν έχει δημοσιευτεί και μέσω των συνεργασιών θα μπορεί να γίνεται και μια πρώτη αξιολόγηση. Επίσης, οι χρήστες θα μπορούν μέσω του iYouth Cloud να ανταλλάσσουν υλικό, καθώς με τη χρήση έξυπνων συσκευών θα υπάρχει αποστολή και λήψη δεδομένων σε πραγματικό χρόνο», προσθέτει ο κ. Ελευθεράκης.

Οι δυνατότητες του iYouth Cloud δεν σταματούν εδώ. Η «τεχνητή νοημοσύνη» και ο αλγόριθμος «brainstorm» λειτουργούν ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των φοιτητών και ερευνητών.

«Το “Artificial Intelligence” (τεχνητή νοημοσύνη) θα βοηθάει τους χρήστες να ενωθούν με βάση τις σπουδές, τις συνεργασίες που έχουν κάνει, την περιοχή και κυρίως τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό τομέα. Επίσης, το “Brainstorm” είναι ένας αλγόριθμος, ο οποίος θα προτείνει και θέματα, τα οποία κάποιος ίσως να μην τα είχε σκεφτεί» προσθέτει ο κ. Τζαγκαράκης.

Εξίσου χρήσιμο εργαλείο, όπως εξηγεί ο κ. Τζαγκαράκης, είναι και η δυνατότητα συσσώρευσης δεδομένων σε μία κοινή συσκευή, όπως τα smart-boards και οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές καταργώντας τους γεωγραφικούς περιορισμούς, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της καινοτομίας παγκοσμίως».

Δωρεάν χρήση για φοιτητές και αποφοίτους

Προς το παρόν το iYouth Lab είναι διαθέσιμο μόνο στα αγγλικά, ωστόσο έχει προβλεφθεί η μελλοντική υποστήριξη τουλάχιστον άλλων 25-30 γλωσσών.

«Παρόλο που αναγνωρίζουμε και, μέσω της πλατφόρμας, εξυπηρετούμε τις μεγάλες αγορές Ευρώπης και Αμερικής, θέλουμε επίσης να δώσουμε βάρος και στις χώρες της Ανατολής, οι οποίες συγκριτικά έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ανάδειξης των δικών τους ακαδημαϊκών και επιστημονικών project», δηλώνει ο κ. Τζαγκαράκης. 

Η χρήση του iYouth Lab θα είναι δωρεάν για φοιτητές και αποφοίτους, ενώ θα υπάρχει επιπλέον χρέωση μόνο για συγκεκριμένες προνομιακές υπηρεσίες, όπως είναι η πρόσβαση σε στατιστικά δεδομένα.

«Μέρος των εσόδων θα προέρχεται επίσης από αγγελίες εργασίας που απευθύνονται σε φοιτητές και θα μπορούν να καταχωρούνται στην πλατφόρμα, και φυσικά θα υπάρχουν oι διαφημιζόμενοι, που θα μπορούν να στοχεύουν σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες», προσθέτει από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Ελευθεράκης.

Η πλατφόρμα θα κάνει την πρώτη της «μεγάλη εμφάνιση» στο παγκοσμίου επιπέδου Web Summit, που θα διεξαχθεί φέτος στη Λισαβόνα από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου και αναμένεται να συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα του επιχειρηματικού κόσμου και της startup κοινότητας παγκοσμίως. «Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε την ιδέα μας και να προσεγγίσουμε ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης», εξηγούν οι ιδρυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή