Κυριακάτικα δείπνα παρέα με φίλους και δολοφόνους

Κυριακάτικα δείπνα παρέα με φίλους και δολοφόνους

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πεπρωμένο της Σοφίας Μακρυλόφου, που βρέθηκε νεκρή στη Μονή Εσταυρωμένου, αλλά και την κεκαλυμμένη δολοφονία ενός αγαπημένου συμμαθητή τη δεκαετία του ’80 προσπαθούν να εξιχνιάσουν τα κυριακάτικα βράδια εκατοντάδες Αθηναίοι, ενώ συντρώγουν στο Μεταξουργείο.

Το δημοφιλές δρώμενο (όπως μαρτυρούν τα εξαντλημένα για το επόμενο δίμηνο εισιτήρια) συνδυάζει θέατρο με παιχνίδι μυστηρίου και φαγητό. Πολλές, όμως, είναι οι ενδείξεις ότι ο Πουαρό που όλοι μας κρύβουμε έχει ξυπνήσει και είναι έτοιμος για δράση!

Η διεθνής στροφή στο «noir» παρατηρείται και στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά, στη «λέσχη noir» των εκδόσεων Μεταίχμιο είναι εγγεγραμμένα 7.000 άτομα, ενώ στη δραστήρια Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας με συντονιστή τον συγγραφέα και μελετητή του λογοτεχνικού είδους, Αντώνη Γκόλτσο, τα 45 μέλη της συναντιούνται σταθερά μηνιαίως και συζητούν για το νέο βιβλίο που έχουν διαβάσει. «Από τα δέκα χρόνια της Λέσχης έχει προκύψει ακόμα και διδακτορικό» αποκαλύπτουν στην «Κ» οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου. Οσο, μάλιστα, γράφονται αυτές οι γραμμές, οι 800 αναγνώστες που λαμβάνουν μέρος στον 2ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης Αστυνομικής λογοτεχνίας διαβάζουν πυρετωδώς, καθώς ο Μαραθώνιος ολοκληρώνεται στην εκπνοή του έτους. Το ελληνικό κοινό, όμως, δεν αρκείται στον ρόλο του αναγνώστη: παιχνίδια με διαδραστικότητα και εναλλαγή ρόλων προσελκύουν μεγάλους, αλλά και μικρούς, αφού συχνά διασκευασμένα σενάρια noir παίζονται και σε παιδικά πάρτι. «Είναι ιδανικά για τις ηλικίες 9 έως 12 ετών, που είναι μεγάλα για κλόουν αλλά μικρά για φλερτ» σχολιάζει μητέρα στην «Κ».

Από το 1981

«Στη Μ. Βρετανία υπάρχει μεγάλη παράδοση σε αυτόν τον τομέα, η διάσημη πλέον Joy Swift διοργάνωσε το πρώτο Murder Weekend στις 31 Οκτωβρίου 1981», αναφέρει στην «Κ» η κ. Φιλιώ Λαζανά, που το 2013 ταξίδεψε με τον Γιάννη Πίττα στο Λονδίνο, όπου δείπνησαν εκούσια μαζί με τον δολοφόνο.

Η ίδια έφυγε ενθουσιασμένη και αποφασισμένη να μεταφέρει την ιδέα στην Ελλάδα. Απαξ και οι φίλοι τους συμμετείχαν σε ένα αυτοσχέδιο «δείπνο» και έδωσαν το «πράσινο φως», η Φιλιώ και ο Γιάννης προχώρησαν. «Εμείς κάνουμε την παραγωγή, η θεατρική ομάδα Αbovo έχει αναλάβει το καλλιτεχνικό κομμάτι». Η βραδιά ξεκινάει με την εισαγωγή στην υπόθεση από τους ηθοποιούς, εν συνεχεία κάθε τραπέζι «ανακρίνει» τους υπόπτους, ενώ το διπλανό απολαμβάνει ένα ποτήρι καλό κρασί λύνοντας γρίφους. Το κάθε τραπέζι βγάζει μια ετυμηγορία, ενώ στην τελευταία θεατρική πράξη το μυστήριο λύνεται. «Οι συνδαιτυμόνες περνούν καλά, γελούν σαν μικρά παιδιά, άγνωστοι μεταξύ τους συνεργάζονται και γίνονται για μια νύχτα μια μεγάλη παρέα».

Ενα Σαββατοκύριακο γεμάτο μυστήριο, παιχνίδι ρόλων, αλλά και βαθύτερη ενδοσκόπηση υπόσχονται η Ιουλία Πιτσούλη και η Μαρία Ψυχαρά, δημοσιογράφος-σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχολόγος αντίστοιχα στο κτήμα «Νοόσφαιρα» στην ορεινή Κορινθία. «Οι συμμετέχοντες έχουν λάβει εκ των προτέρων το σενάριο και τον ρόλο τους ηλεκτρονικά, όταν έρχονται εδώ έχουν ήδη μπει στο πετσί του ρόλου και μας συστήνονται με το νέο τους όνομα» περιγράφει η κ. Πιτσούλη. Φαίνεται, όμως, ότι παρά τη νέα τους ταυτότητα, οι παίκτες δεν μπορούν να αποφύγουν να επαναλάβουν τα παγιωμένα μοτίβα ζωής τους. «Με μια διασκεδαστική αφορμή οδηγούμαστε σε μια ουσιαστική συζήτηση με απώτερο στόχο την αυτογνωσία, ενώ παράλληλα έχει αναπτυχθεί οικειότητα και εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκομένων» επισημαίνει η κ. Πιτσούλη, που διοργανώνει τέτοιου τύπου δράσεις περίπου δύο φορές τον χρόνο. «Οι αποκαλύψεις της δεύτερης μέρας συχνά εκπλήσσουν περισσότερο, αφού διαπιστώνουν ότι την κτητικότητα ή την κυκλοθυμία που εκδηλώνουν στην πραγματική τους ζωή, τις “βγάζουν” και παίζοντας» καταλήγει η ίδια.

Το πέπλο μυστηρίου καλύπτει και τη Θεσσαλονίκη. Δύο δραστήριες ομάδες, οι Gamecraft και οι Usual Suspects, προσφέρουν πρωτότυπα σενάρια για φερέλπιδες δολοφόνους και ντετέκτιβ. «Οργανώνουμε από το 2007 ζωντανό βιωματικό παιχνίδι που βασίζεται συχνά σε ιστορικά γεγονότα» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Μυροφορίδης, που στο παρελθόν έχει ασχοληθεί συστηματικά με παιχνίδια στρατηγικής και ρόλων.

Οσοι συμμετείχαν προ ημερών στη «βραδιά μυστηρίου» στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκαν στον Απρίλιο του 1204, ανέλαβαν τον ρόλο των Βυζαντινών πολιτών της Θεσσαλονίκης, που καλούνται να προστατέψουν από τα φιλάργυρα χέρια των Νορμανδών ένα βιβλίο πίστης και μεγαλοπρέπειας. «Οι εκδηλώσεις μας γίνονται πάντα σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως μουσεία, εκδοτικούς οίκους ή δήμους, οι μισοί μας παίκτες είναι παλιοί μας γνώριμοι…» καταλήγει ο κ. Μυροφορίδης.

«Εχω επισκεφθεί 62 δωμάτια απόδρασης» λέει με καμάρι ο κ. Νίκος Παπαναστασόπουλος, που δύο φορές τον μήνα κάνει μια μίνι «απόδραση» με φίλους προσπαθώντας να λύσει γρίφους σε ορισμένα από τα 181 δωμάτια που έχουν ανοίξει στην Αττική από το 2013 έως σήμερα. Μετά κάθε επίσκεψη, ο Νίκος, που είναι οικονομολόγος και εργάζεται στον τομέα ανθρώπινου δυναμικού εταιρείας, γράφει μια κριτική στον ιστότοπο www.adventureadvocate.gr.

Αυτή είναι η επόμενη μόδα μετά τα frozen yogurt; «Μέχρι και το καλοκαίρι δωμάτια άνοιγαν ασταμάτητα, έχουν υπάρξει μόνον δύο αποχωρήσεις», σχολιάζει ο Νίκος, που διευκρινίζει ότι οι υπεύθυνοι δεν επαναπαύθηκαν, αλλά εισάγουν νεωτερισμούς: μεγαλώνουν το δωμάτιο που συχνά φτάνει να είναι… διαμέρισμα, εντάσσουν έναν ηθοποιό στην υπόθεση κ.ά. «Υπήρχε μια γενιά που έπαιζε παιχνίδια περιπέτειας στον υπολογιστή και ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόκληση να παίξει στην ίδια φιλοσοφία όχι εικονικά, αλλά πραγματικά», συμπληρώνει. «Εγώ, κάθε φορά που βγαίνω από το δωμάτιο, νιώθω γεμάτος ενέργεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή