Προτιμούν Αθήνα από νησιά

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλλαγή του τουριστικού χάρτη της Ευρώπης, την οποία έχουν σηματοδοτήσει τα τρομοκρατικά χτυπήματα και το προσφυγικό κύμα, δημιουργεί νέα δεδομένα και για το αντίστοιχο προϊόν της χώρας. Η ανάκαμψη του τουρισμού, που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, παίρνει φέτος μια διαφορετική τροπή, με ορισμένους προορισμούς, ειδικά του ανατολικού Αιγαίου, να εμφανίζουν καθίζηση, δίνοντας όμως έδαφος στην Αθήνα, η οποία εδώ και χρόνια επιχειρεί να μετατραπεί σε city break προορισμό.

Η πρωτεύουσα υποδέχθηκε, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, 10,2% περισσότερους επισκέπτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Την ίδια στιγμή, όμως, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το 8μηνο του έτους (Ιανουάριος – Αύγουστος) θέλουν τη δαπάνη των τουριστών να καταγράφεται μειωμένη. Τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 7,1% σύμφωνα με την ΤτΕ (για το σύνολο της χώρας), παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις των επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ωστόσο, εξακολουθεί να εμφανίζει διαφορετική εικόνα από αυτήν του συνόλου της χώρας, με τα στατιστικά να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη αναπτυξιακή πορεία της Αθήνας. Την ίδια στιγμή έκπληξη αποτελούν οι εθνικότητες των επιβατών που σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση προσέλευσης στην Αθήνα κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Εκπληξη από Ρουμανία

Ενδιαφέρον στην Αθήνα βρήκαν 39% περισσότεροι ταξιδιώτες από τη Ρουμανία σε σχέση με πέρυσι, οι οποίοι αποτελούν και τους επιβάτες με τη μεγαλύτερη άνοδο. Σημαντικά ενισχυμένη καταγράφηκε η παρουσία των Ρώσων, οι οποίοι, όμως, το 2015 κατέγραψαν μείωση λόγω των εσωτερικών ζητημάτων που αντιμετώπιζαν. Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι επισκέπτες το 9μηνο του 2016 αυξήθηκαν κατά 29% σε σχέση με το 2015.

Την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Ισραηλινοί, που αυξήθηκαν κατά 28% και οι οποίοι παραδοσιακά αναζητούν προορισμούς που θεωρούνται πιο ασφαλείς. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι Ελβετοί ταξιδιώτες του «Ελ. Βενιζέλος» κατέγραψαν αύξηση 20%. Την ίδια στιγμή 17% περισσότεροι Πολωνοί επισκέφθηκαν την Αθήνα και 16% περισσότεροι Σουηδοί. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στα παραπάνω στατιστικά δεν περιλαμβάνονται μόνο οι ταξιδιώτες με τελικό προορισμό την Αθήνα αλλά και εκείνοι οι οποίοι είτε συνέχισαν το ταξίδι τους σε άλλο προορισμό του εσωτερικού είτε μοίρασαν την παραμονή τους στη χώρα μεταξύ Αθήνας και άλλου εγχώριου προορισμού.

Οι Αμερικανοί

Μπορεί οι Ευρωπαίοι επισκέπτες να έχουν περιορίσει έως ένα βαθμό τις μετακινήσεις τους λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί η τρομοκρατική απειλή, ωστόσο εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικό μερίδιο στην επιβατική κίνηση του ΔΑΑ. Πάντως, τα σκήπτρα κρατούν οι Αμερικανοί, καθώς παρουσίασαν αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι διατηρώντας και σε απόλυτα νούμερα την πρωτοκαθεδρία. Η ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Αθήνας και ΗΠΑ φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς, ενώ και οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες «είδαν» την αυξημένη κίνηση να έρχεται.

Οι περισσότεροι επισκέπτες της Αθήνας μεταξύ των Ευρωπαίων παραμένουν οι Βρετανοί (ενίσχυση 6%), ενώ τους ακολουθούν οι Γάλλοι με σημαντικό ποσοστό αύξησης, το οποίο διαμορφώθηκε στο 9μηνο του έτους στο 16%. Συνολικά 11% περισσότεροι Γερμανοί επισκέφθηκαν την Αθήνα, οι οποίοι καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση μεταξύ των εθνικοτήτων που εξυπηρετήθηκαν από το «Ελ. Βενιζέλος». Ιταλοί και Κύπριοι επίσης επέλεξαν την Αθήνα αυξάνοντας την παρουσία τους κατά 4% και 10% αντίστοιχα σε σχέση με το 9μηνο του 2015.

Συνολικά κατά το παραπάνω διάστημα το «Ελ. Βενιζέλος» εξυπηρέτησε 15,56 εκατ. επιβάτες. Η κίνηση εσωτερικού ενισχύθηκε κατά 12,4% και του διεθνούς δικτύου κατά 8,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή