Πολλά τα «γκρίζα» σημεία στην υπόθεση Μαυρίκου

Πολλά τα «γκρίζα» σημεία στην υπόθεση Μαυρίκου

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτός παραμένει ο φάκελος της υπόθεσης θανάτου του 42χρονου εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη», Παναγιώτη Μαυρίκου, την 9η Ιουνίου στην Αττική Οδό, στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Οι πραγματογνώμονες του Δημοσίου δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα τα τελικά πορίσματά τους στους αξιωματικούς του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, που έχουν την ευθύνη της έρευνας.

Πρόσφατα, μάλιστα, ζήτησαν με επίσημο έγγραφό τους προς τους επικεφαλής του τμήματος νέα παράταση προκειμένου να ολοκληρωθούν μηχανολογικής φύσης έρευνες στο κατεστραμμένο από τη φωτιά Porsche Cayenne που ο εκδότης οδηγούσε την ημέρα του θανάτου του. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, οι συνολικά τρεις πραγματογνώμονες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής περιμένουν απαντήσεις από την κατασκευάστρια εταιρεία στη Γερμανία, προκειμένου να διευκρινίσουν μία σειρά από «γκρίζα» σημεία της υπόθεσης.

Από τον φάκελο της δικογραφίας απουσιάζουν επιπλέον η έκθεση των πυροτεχνουργών της ΕΛ.ΑΣ., που πραγματοποίησαν αυτοψία στο σημείο του δυστυχήματος και εξέτασαν το «κουφάρι» του αυτοκινήτου στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και το τελικό πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων στο απανθρακωμένο πτώμα του εκδότη. Προφορικά, πάντως, οι αστυνομικοί που έχουν την ευθύνη της έρευνας φέρονταν να έχουν ενημερωθεί, αφενός ότι στο σημείο της πρόσκρουσης και ανάφλεξης του αυτοκινήτου δεν έχουν βρεθεί ίχνη έκρηξης ή υπολείμματα εκρηκτικής ύλης και αφετέρου, ότι ο Μαυρίκος την ημέρα του δυστυχήματος είχε κάνει «βαριά» χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων.

Ερωτήματα σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του 42χρονου εκδότη προκαλούν και τα συμπεράσματα των ερευνών που διενήργησαν οι τεχνικοί σύμβουλοι που όρισε η οικογένεια του εκδότη, μέσω του συνηγόρου της Αλέξη Κούγια. Μάλιστα, ορισμένες από τις επισημάνσεις τους –έχουν υποβληθεί στο τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής– μοιάζει να διατηρούν «ζωντανό» το σενάριο ο Παναγιώτης Μαυρίκος να έπεσε θύμα όχι δυστυχήματος αλλά εγκληματικής ενέργειας, μέσω δολιοφθοράς στο πολυτελές τζιπ που οδηγούσε. Οι δικαστικοί πραγματογνώμονες Γιώργος Ραυτογιάννης και Νίκος Διαμαντής μερικά εικοσιτετράωρα μετά τον τραγικό θάνατο του 42χρονου πραγματοποίησαν αυτοψία στο σημείο του δυστυχήματος, ενώ ήταν παρόντες στην έρευνα που έγινε στον κινητήρα και στα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου, σε εξειδικευμένο συνεργείο, παρουσία και Γερμανών μηχανικών της κατασκευάστριας εταιρείας.

Κατά πληροφορίες, στο πρώτο από τα δύο πορίσματα που συνέταξαν διαπιστώνουν αλλεπάλληλες προσκρούσεις του αυτοκινήτου στο στηθαίο, με αποτέλεσμα μικροφθορές που αποδίδονται στην αδυναμία του 42χρονου να οδηγήσει λόγω κατανάλωσης ηρεμιστικών χαπιών. Ωστόσο, η φωτιά που ακολούθησε και είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό και τον θάνατο του Μαυρίκου δεν συσχετίζεται με τα χτυπήματα του Ι.Χ. στο τσιμεντένιο διαχωριστικό της Αττικής Οδού. Αντίθετα, αποδίδονται στη θραύση –υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες– του κιβωτίου ταχυτήτων του αυτοκινήτου, συνεπεία της οποίας κόπηκαν τα καλώδια παροχής καυσίμου και εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Κατά την πραγματογνωμοσύνη μάλιστα εντοπίστηκαν δύο τρύπες –οπές–στο σασί του αυτοκινήτου, που επιτείνουν το μυστήριο γύρω από το τι ακριβώς συνέβη το μεσημέρι της 9ης Ιουνίου. Από την έρευνα των τεχνικών συμβούλων προκύπτει ότι η μία από τις οπές στο δάπεδο του Ι.Χ. προκλήθηκε από τη θραύση του κιβωτίου ταχυτήτων και την πρόσκρουση της «καδένας» στις λαμαρίνες δίπλα στο δεξί πόδι του οδηγού.

Τα αίτια, ωστόσο, που προκάλεσαν τη δεύτερη οπή –όπως και τα αίτια θραύσης του σασμάν– παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα.

Η τρύπα εντοπίστηκε στην εξάτμιση του αυτοκινήτου, σε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από την πρώτη οπή και από τα μέχρι στιγμής δεδομένα αποδίδεται σε «εξωγενή» παράγοντα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί προς το παρόν η εκδοχή της δολιοφθοράς ή ακόμα και της πυροδότησης μικρής ισχύος μηχανισμού. Στα πορίσματά τους εξάλλου οι τεχνικοί σύμβουλοι επισημαίνουν ότι κάποια μεταλλικά μέρη του κιβωτίου ταχυτήτων απουσιάζουν και δεν έχουν βρεθεί κατά την επιτόπια έρευνα των αστυνομικών. Τέλος, αποκαλύπτουν ότι από το σημείο του δυστυχήματος, εκτός όλων των άλλων, έχει περισυλλεγεί μια συστοιχία «πλακέ» μπαταριών, που δεν αποτελεί μέρος του εξοπλισμού του αυτοκινήτου.

Η πορεία των ανακρίσεων για τους εκβιασμούς

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο 42χρονος εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη», Παναγιώτης Μαυρίκος και οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Μουσσάς και Χρήστος Φράγκος συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ασφάλειας κατηγορούμενοι για τον εκβιασμό της Αμαλίας Κάντζου, εργαζόμενης στην ΕΥΔΑΠ, από την οποία απαιτούσαν χρήματα υπό μορφή διαφημιστικής δαπάνης για έντυπα και ιστοσελίδες. Μετά τις απολογίες τους, ο Τάκης Μουσσάς κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, ενώ οι Μαυρίκος και Φράγκος αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 50.000 ευρώ έκαστος. Την 25η Απριλίου κατά του Μαυρίκου ασκήθηκε νέα δίωξη για διακεκριμένη απόπειρα εκβίασης εις βάρος της ΔΕΗ και για ηθική αυτουργία σε απιστία εις βάρος της Attica Βank και των ΕΛΠΕ. Από έρευνα που πραγματοποίησε η οικονομική αστυνομία, κατόπιν παραγγελίας του ανακριτή προέκυψε, ενδεικτικά, ότι το 2014 ο εκδότης πήρε από την ΕΥΔΑΠ για διαφημιστική δαπάνη 149.500 ευρώ και 77.000 ευρώ, ποσά που αντιστοιχούσαν στη μεγαλύτερη διαφημιστική δαπάνη της ΕΥΔΑΠ για εκείνη τη χρονιά. Αντίστοιχα συμπεράσματα προέκυψαν για Attica Bank και ΕΛΠΕ. Αρχικά, οι δύο δικογραφίες συσχετίστηκαν και ανατέθηκαν προς περαιτέρω διερεύνηση στον 1ο ειδικό ανακριτή Βασίλη Ζιάκα. Στην πορεία, ωστόσο, διαχωρίστηκαν εκ νέου. Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση εκβιασμού της Α. Κάντζου ολοκληρώθηκε, ενώ για τη δεύτερη υπόθεση παραμένει μέχρι σήμερα σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή