Πρόταση δημιουργίας νέου κέντρου στη Χίο

Πρόταση δημιουργίας νέου κέντρου στη Χίο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων στη Χίο πρότεινε ως τη μόνη άμεσα εφικτή λύση για την αποσυμφόρηση του hotspot στη ΒΙ.ΑΛ. η κυβέρνηση στους εκπροσώπους του νησιού σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη. Οσον αφορά στη χρήση της εγκατάστασης στο Μερσινίδι ως προαναχωρησιακό κέντρο χωρητικότητας 120 ατόμων, αναφέρθηκε ότι πρόκειται για προσωρινή λύση.

Πάντως, οι εργασίες στο Μερσινίδι για την ανακατασκευή υφιστάμενης εγκατάστασης που είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται διακόπηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από παρέμβαση της Μητρόπολης που ζητεί πίσω τον χώρο τον οποίο είχε παραχωρήσει. Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση –την οποία ωστόσο υποστηρίζει και ο δήμος, ο οποίος αρχικά είχε προτείνει τη συγκεκριμένη τοποθεσία– θα δημιουργηθεί νέος χώρος φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ του νησιού, ώστε να καταργηθεί η Σούδα που βρίσκεται κοντά στην πόλη και να χρησιμοποιείται το hotspot μόνο για την καταγραφή των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών. Στη Χίο βρίσκονται συνολικά 4.211 άτομα, ενώ η χωρητικότητα του hotspot είναι για 1.100 άτομα.

Το τελευταίο 24ωρο έφθασαν 130 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά στους 16.256. Συγκεκριμένα στη Λέσβο βρίσκονται 6.124 άτομα, στη Σάμο 2.760, στην Κω 1.990, στη Λέρο 870, στη Ρόδο 253, στη Μεγίστη 42 και στην Κάλυμνο 6, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

O Δήμος Αθηναίων

Χθες, επίσης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος συνεργασίας του δήμου με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, οι οποίοι πρόκειται να μετεγκατασταθούν σε διαμερίσματα. Οπως τόνισε, έως σήμερα ο Δήμος Αθηναίων νοικιάζει και αξιοποιεί 200 διαμερίσματα –στα οποία διαμένουν έως έξι άτομα– ενώ σύντομα θα προστεθούν 240 ακόμα διαμερίσματα. Στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έχουν έως σήμερα φιλοξενηθεί 1.352 άτομα, εκ των οποίων το 56% παιδιά. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., ενισχύει και την τοπική κοινωνία και οικονομία. Ενδεικτικά 410.884 ευρώ έχουν προπληρωθεί για τα ενοίκια των διαμερισμάτων μέχρι το τέλος του 2016, 672.047 ευρώ είναι το κόστος εξοπλισμού και επίπλωσης των διαμερισμάτων (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, οικοσκευή, λευκά είδη), 234.706 ευρώ έχουν διοχετευθεί στην τοπική αγορά, από τη χρήση προπληρωμένων καρτών από τους ωφελουμένους για την αγορά ειδών διατροφής και ειδών πρώτης ανάγκης.

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος αρμόδιος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ανακοίνωσε ότι με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος λειτουργεί ήδη στην Αθήνα το παρατηρητήριο καταγραφής των προσφυγικών ροών, ενώ οργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στη διαχείριση του ζητήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή