Τα βήματα επίδοξων μεταναστών για μια νέα αρχή στον Καναδά

Τα βήματα επίδοξων μεταναστών για μια νέα αρχή στον Καναδά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα ζωή στον Καναδά μπορεί να είναι εφικτή – αρκεί να έχεις υπομονή, επιμονή, επαγγελματικά προσόντα και μερικές οικονομίες στην άκρη. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αρκετοί από τους περίπου 300 Ελληνες πολίτες που παρακολούθησαν τη διαδικτυακή ενημέρωση που οργάνωσε χθες το τμήμα μετανάστευσης της καναδικής πρεσβείας στα ελληνικά, στις 3 το μεσημέρι. Στόχος ήταν η ενδελεχής παρουσίαση του προγράμματος μετανάστευσης Express Entry, που αφορά όλη τη χώρα εκτός από το Κεμπέκ και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, με στόχο να απλοποιήσει τη γραφειοκρατία.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ζωής στον Καναδά είναι αναρίθμητα. Πέρα από μια πολύ εύρωστη οικονομία και ένα νομοθετικό πλαίσιο φίλα προσκείμενο στην επιχειρηματικότητα, η χώρα διαθέτει άρτιο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης. Ο πολυπολιτισμικός Καναδάς, που κάθε χρόνο δέχεται περί τους 300.000 οικονομικούς μετανάστες, έχει αναδειχθεί πρώτη χώρα στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών αναγνωρίζονται και υπόκεινται στους ίδιους κανόνες και στη διαδικασία της μετανάστευσης. Απαξ και γίνει κάποιος μόνιμος κάτοικος έχει δικαίωμα εργασίας, σπουδών, κοινωνικών επιδομάτων.

Ωστόσο, προκειμένου κάποιος να απολαύσει όλα τα παραπάνω, δεν αρκεί να αγοράσει ένα εισιτήριο για Καναδά! Καλείται να ακολουθήσει τα στάδια της διαδικασίας του Express Entry. Εφόσον δεν έχει εκ των προτέρων κάποια εργασιακή προσφορά, εγγράφεται στο Job Bank, όπου κατατάσσεται βάσει της ειδίκευσής του σε συγκεκριμένη κατηγορία και έτσι γνωστοποιεί και το προφίλ του στους εργοδότες. Σε επόμενο στάδιο, πιστοποιεί τις γνώσεις του στις δύο επίσημες γλώσσες της χώρας, γαλλικά, αγγλικά. Από όλη αυτή τη διαδικασία ο υποψήφιος συλλέγει πόντους. Παρά το ότι επίσημα δεν τίθεται περιορισμός στην ηλικία του ενδιαφερομένου, όσοι είναι μέχρι 29 ετών λαμβάνουν έξτρα πόντους. Οι εν δυνάμει μετανάστες θα περάσουν από σειρά ιατρικών εξετάσεων, ενώ θα πρέπει να βεβαιώσουν ότι διαθέτουν ένα ικανό χρηματικό ποσό για τα πρώτα έξοδα (8.000 ευρώ για το πρώτο άτομο και 2.000 για κάθε συνοδό μέλος). Στις επίσημες ιστοσελίδες της κάθε επαρχίας της χώρας δημοσιεύονται επιμέρους διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Τέλος, σε ορισμένα χρονικά διαστήματα η καναδική κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» βάσει συμβατότητας των αιτήσεων και δυνατότητας απορρόφησης των μεταναστών από τη χώρα. Από τις αρχές του 2015 έχουν γίνει 46 προσκλήσεις. Για άτομα 18 έως 35 ετών προσφέρεται η δυνατότητα της working holiday visa, με την οποία μπορούν να ζήσουν για ένα χρόνο στον Καναδά εργαζόμενοι. Διατίθενται 200 θέσεις κάθε χρόνο και έχουν ήδη ανοίξει οι αιτήσεις για το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή