Ο Jon Snow «ιντριγκάρει» τους πανεπιστημιακούς

Ο Jon Snow «ιντριγκάρει» τους πανεπιστημιακούς

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και οι ακαδημαϊκοί έχουν δικαίωμα να είναι fans! Αυτό υποστηρίζει ομάδα περίπου σαράντα πανεπιστημιακών ερευνητών από όλο τον κόσμο (και την Ελλάδα) που μοιράζονται την ίδια τρέλα για το «Game of Thrones» και αποφάσισαν να αναζητήσουν τα αίτια της επιτυχίας της τηλεοπτικής σειράς-φαινόμενο.

Με τη διεθνή έρευνα ακροατηρίου με τίτλο «Game of Thrones Research Project» την οποία υλοποιούν, επιχειρούν να μάθουν από τους θεατές τους λόγους για τους οποίους δένονται με συγκεκριμένους χαρακτήρες της σειράς, πώς τοποθετούνται στις αντιπαραθέσεις που έχει κατά καιρούς πυροδοτήσει (π.χ. αποκλίσεις της πλοκής από τα βιβλία, η απεικόνιση του σεξ και της βίας), πώς την αξιολογούν σε σχέση με άλλες σύγχρονες ιστορίες φαντασίας, αλλά και πώς θεωρούν ότι συνδέεται ο φανταστικός κόσμος του Westeros με τον δικό μας κόσμο.

«“You know nothing, Jon Snow” ήταν οι τελευταίες λέξεις της Ygritte», λέει στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λίζα Τσαλίκη από την ελληνική ομάδα του Game of Thrones Research Project (την ομάδα συμπληρώνουν η δρ Δέσποινα Χρονάκη και η υποψήφια διδάκτωρ Σοφία Νίκα). «Εμείς θέλουμε να μάθουμε τι κρύβουν αυτά τα λόγια και για ποιο λόγο έχουν απαθανατιστεί σε αφίσες, μπλουζάκια, εσώρουχα, κούπες καφέ και έχουν δημιουργήσει τόση συζήτηση ανάμεσα στους fans της σειράς. Γιατί είναι αλήθεια ότι το “GoT” άλλαξε δραστικά το είδος της φαντασίας είτε αναφερόμαστε στη λογοτεχνία είτε στη μυθοπλασία. Η φαντασία ως είδος πλέον έχει γίνει πιο περίπλοκη, φέρει στοιχεία από επιστημονική φαντασία και δημιουργεί νέες πραγματικότητες. Δείτε, για παράδειγμα, ταινίες σαν το “Hunger Games”, το “Avatar”, τις τριλογίες “Lord of the Rings” και “Hobbit”, τηλεοπτικές σειρές όπως τα “Outlander”, “True Blood”, “Vampire Diaries”. Η φαντασία έχει πλέον μεγάλη ποικιλία, ορατότητα και δημοφιλία».

Το «GoT» ιντρίγκαρε τους ερευνητές για το γεγονός ότι έφερε νέες διαστάσεις στο είδος και όχι μόνον επειδή βασίζεται σε σειρά βιβλίων που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. «Πρόκειται για σειρά που χαρακτηρίζεται από την απειλή μιας επερχόμενης καταστροφής και όπου ο αγαπημένος σου χαρακτήρας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πεθάνει, αφού πρώτα υποφέρει βασανιστικά. Και όλα αυτά μέσα σε κλίμα ευρύτερης αγωνίας για τον “Χειμώνα που έρχεται” μαζί με τους White Walkers, σε έναν κόσμο που δεν είναι ο δικός μας, δεν είναι αληθινός, αλλά που μας είναι ιδιαίτερα οικείος. Επιστημονικά, λοιπόν, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι σκέφτονται, πώς νιώθουν και πώς ερμηνεύουν το “GoT” τα διάφορα ακροατήρια».

Η ομάδα καλεί τους fans της σειράς να συμπληρώσουν το ειδικό ερωτηματολόγιο που βρίσκεται στη διεύθυνση www.questeros.org (η διαδικασία δεν παίρνει περισσότερο από 20 λεπτά). Τονίζουν ότι δεν σχετίζονται με το ΗΒΟ και η χρηματοδότηση του πρότζεκτ καλύπτεται από τους ίδιους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή