Εκτός ελέγχου οι παρανομίες στη Βλυχάδα

Εκτός ελέγχου οι παρανομίες στη Βλυχάδα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που συμβαίνει στη Βλυχάδα είναι ένα έγκλημα. Γεωλογικοί σχηματισμοί χιλιάδων ετών να καταστρέφονται. Δεν είναι μόνο η παράνομη δόμηση, αλλά και η νόμιμη. Αν θέλουμε να μείνει κάτι από τη Σαντορίνη, πρέπει να σταματήσουμε να τη χτίζουμε».

Η οργή του δημάρχου Σαντορίνης Νίκου Ζώρζου είναι δικαιολογημένη. Σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, η Βλυχάδα είναι μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Σαντορίνης λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου των ηφαιστειακών βράχων που την περιβάλλουν. Η παραλία παρέμεινε για δεκαετίες μακριά από τη φρενήρη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, με αποτέλεσμα να διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη τη γοητεία της.

Τα τελευταία χρόνια, τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες ξεκίνησαν να δημιουργούνται στην περιοχή. Μετά, άρχισαν οι παρανομίες. Πλέον, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σύμφωνα με καταγγελίες συλλόγων και φορέων του νησιού, από τον περασμένο Αύγουστο μια εταιρεία ξεκίνησε παράνομες εργασίες σχεδόν στην άκρη του γκρεμού, για να ανεγείρει υπόσκαφο ξενοδοχείο: εξ ολοκλήρου αυθαίρετο. Κλιμάκιο της ΔΟΥ και του ΙΚΑ που πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή, διαπίστωσε ότι είχε ανεγερθεί ένα υπόσκαφο κτίσμα 250 τ.μ., με ολοκληρωμένο τον φέροντα οργανισμό και ανοίγματα στην πρόσοψη του γεωλογικού σχηματισμού προκειμένου να δοθεί θέα στην παραλία. «Περιττό να αναφερθεί ότι ουδεμία γεωλογική μελέτη δεν έχει υλοποιηθεί για τη συγκεκριμένη κατασκευή, άρα είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που θα είχε η κατάρρευση τμήματος των ηφαιστειακών σχηματισμών», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οκτώ τουριστικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού.

Η οικοδομή είναι βεβαίως παράνομη, αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα. «Είναι ξεκάθαρο, βρίσκεται μέσα στη ζώνη 150 μέτρων από τον αιγιαλό, εκεί όπου η δόμηση απαγορεύεται» εξηγεί ο κ. Ζώρζος. «Ομως, η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί. Η ίδια εταιρεία έχει εκδώσει νόμιμη οικοδομική άδεια για να χτίσει ακόμα 400 τ.μ. στο όριο της ζώνης απαγόρευσης, εκεί όπου επιτρέπεται. Ανησυχώ πολύ γιατί πλέον εκδίδονται άδειες στη Βλυχάδα και αυτό σημαίνει ότι το φυσικό ανάγλυφο θα αλλοιωθεί».

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι μόνο η παρανομία, αλλά και το νομικό πλαίσιο. Το 2012 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης αποφάσισε να τροποποιήσει το προεδρικό διάταγμα προστασίας του νησιού, προκειμένου να αυστηροποιήσει τους όρους προστασίας του. Στην αρχική του μορφή, το διάταγμα πρότεινε να δημιουργηθεί στη Βλυχάδα μια μεγάλη αδόμητη ζώνη σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία. Το δημοτικό συμβούλιο της Σαντορίνης, υπό την πίεση πολιτών που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση, πρότεινε η ζώνη προστασίας να μειωθεί στα 200 μέτρα. Τελικά, το ΥΠΕΚΑ υποχώρησε έναντι των αρχικών του εξαγγελιών και το σχέδιο προεδρικού διατάγματος μείωσε τελικά τη ζώνη προστασίας στα 150 μέτρα. «Το διάταγμα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα και όλη η περιοχή της Βλυχάδας να προστατευθεί ως εθνικό πάρκο», λέει ο κ. Ζώρζος. «Σήμερα το 11% της Σαντορίνης είναι καλυμμένο από δόμηση, κάτι που μόνο με την Αττική μπορεί να συγκριθεί. Αυτό πρέπει κάπου να σταματήσει, ακόμα και εντελώς. Η Πολιτεία έχει ευθύνη να προστατεύσει τη Σαντορίνη πριν καταστραφεί εντελώς από τον τουρισμό».

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η ανακοίνωση οκτώ τουριστικών και πολιτιστικών φορέων του νησιού. «Το γεγονός ότι ασύδοτοι επιχειρηματίες έχουν στραφεί σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν ανεκμετάλλευτες, είναι ένα ακόμα δείγμα ότι η Σαντορίνη έχει φτάσει σε σημείο που αναπτύσσεται μόνο θυσιάζοντας τα τελευταία της κομμάτια προστατευμένης γης. Πρέπει να στραφούμε σε αποφάσεις και δράσεις που θα προστατέψουν το φυσικό κάλλος του τόπου μας, άλλωστε αυτό το φυσικό κάλλος είναι εκείνο που μας φέρνει στις πρώτες θέσεις τουριστικών προορισμών παγκοσμίως και δίνει δουλειά στις επιχειρήσεις και στα σπίτια μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή