Εφθασαν τα τρία πρώτα ελικόπτερα Σινούκ

Εφθασαν τα τρία πρώτα ελικόπτερα Σινούκ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα τρία μεταχειρισμένα αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Σινούκ (CH-47D) έφθασαν χθες διά θαλάσσης στην Ελλάδα προκειμένου να παραδοθούν στην Αεροπορία Στρατού, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη παρτίδα από τα συνολικά 15 Σινούκ που πρέπει να παραλάβει το Γενικό Επιτελείο Στρατού κατέφθασε με εμπορικό πλοίο δύο εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα. Η αρχική διακρατική συμφωνία για τα Σινούκ είχε υπογραφεί επί των ημερών της κυβερνήσεως του κ. Αντ. Σαμαρά και αφορούσε 10 Σινούκ, ωστόσο η σύμβαση προχώρησε πριν από περίπου έναν χρόνο και το συνολικό κόστος της υπολογίζεται στα 120 εκατ. δολάρια. Εκτοτε οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προσθέσουν πέντε ακόμη Σινούκ στην αρχική παραγγελία ως δωρεά. Οπως τονίζουν πηγές του ΓΕΣ, το σύνολο των 15 ελικοπτέρων έχει επιλεγεί ένα προς ένα, από ομάδα πιλότων και εμπειρογνωμόνων της Αεροπορίας Στρατού.

Οι Ελληνες ειδικοί ταξίδεψαν αρκετές φορές στις ΗΠΑ από τον περασμένο Ιανουάριο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές πτήσεις. Και τα 15 Σινούκ είναι ανακατασκευασμένα και ανήκουν στον τύπο «D», ο οποίος διαθέτει όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις που είχαν κάνει οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, προτού αποφασίσουν να τα αποσύρουν από το οπλοστάσιό τους. Πρόκειται για ελικόπτερα που έχουν ως βασικό σκοπό τη μεταφορά ενισχύσεων στο πεδίο της μάχης και η εικόνα τους είναι συνυφασμένη στη μνήμη πολλών με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Από την ελληνική Αεροπορία Στρατού χρησιμοποιούνται σε ασκήσεις, αλλά αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο σε αποστολές αεροπυρόσβεσης σε δύσβατες περιοχές ή και αεροδιακομιδές από σημεία στα οποία δεν μπορούν να μεταβούν τα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας. Μέχρι το τέλος του 2016 αναμένεται να καταφθάσει στην Ελλάδα ακόμη μία παρτίδα από τα υπόλοιπα 12 Σινούκ, ενώ η παράδοσή τους θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

Εφόσον ολοκληρωθεί η παράδοση των ελικοπτέρων, το σύνολο των ελληνικών Σινούκ του τελευταίου τύπου θα φθάσουν τα 30. Θεωρείται σημαντική ενίσχυση για τον υφιστάμενο στόλο, ωστόσο, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, το βασικό πρόβλημα της Αεροπορίας Στρατού εντοπίζεται στον τομέα των επιθετικών ελικοπτέρων, όπου έχουν ήδη σημειωθεί αρκετές απώλειες λόγω ατυχημάτων (πριν από δύο μήνες ετέθη εκτός λειτουργίας ακόμη ένα Απάτσι, το τρίτο στη σειρά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή