Από το μηδέν η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου

Από το μηδέν η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις με τη συγκρότηση, επιτέλους, νέου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, με συναίνεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δικαίωσαν εκείνους που υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κήρυξε αντισυνταγματικές βασικές πτυχές του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν άφηνε και πολλά περιθώρια κυβερνητικών ελιγμών. Αν και το σκεπτικό της απόφασης, που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις και κόστος στην κυβέρνηση, δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, εντούτοις η συγκρότηση του νέου ΕΣΡ αποτελεί εφαρμογή των όσων το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε, και ίσως είναι από τις λίγες φορές που δικαστική απόφαση συμβάλλει τόσο καθοριστικά σε διακομματικές συναινέσεις.

Πάντως με βάση την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε ότι μόνον το ΕΣΡ μπορεί –κατά το Σύνταγμα– να αδειοδοτήσει τα κανάλια και όχι ο υπουργός, όπως έγινε, η συγκρότησή του εκ νέου, με πρόεδρο τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο, ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο για σύννομη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ, ανώτατος δικαστικός εγνωσμένης επιστημονικής επάρκειας, δημοκρατικής συγκρότησης και με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, στοιχεία που καθόρισαν και την πολυετή διαδρομή του στη Δικαιοσύνη, αναμένεται να επισφραγίσει τις επικείμενες εξελίξεις, καθώς στο εξής το ΕΡΣ είναι εκείνο που θα αναλάβει να καθορίσει τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών αλλά και να απαντήσει στο μείζονος σημασίας ερώτημα για τον αριθμό των αδειών, που, πάντως, δεν θα είναι πλέον τέσσερις.

Αλλωστε η διαγωνιστική διαδικασία που στηρίχθηκε στον νόμο Παππά, όπως ονομάστηκε ο νόμος της κυβέρνησης, έχει τιναχθεί πλέον στον αέρα με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου και οι τέσσερις άδειες που δόθηκαν δεν ισχύουν. Οπως δεν ισχύει και ο περιορισμός τους σε τέσσερις, καθώς σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αλλά και με όσα κατ’ εφαρμογήν της αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ο τελικός αριθμός αδειών θα αποφασιστεί μόνον από το ΕΣΡ.

Πάντως με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς, έπειτα από έξι συνεχείς διασκέψεις, επιτέλους προέκυψε νέο ΕΣΡ, μειώνεται και το ενδιαφέρον για τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ωστόσο, δικαστικών πηγών, που γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες με τις οποίες κινείται το ανώτατο δικαστήριο, η δημοσίευση του εν λόγω σκεπτικού δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να γράφεται η απόφαση ως προς τις θέσεις της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας (σημειώνεται ότι 14 δικαστές τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου και 11 υπέρ της συνταγματικότητάς του). Ανεξάρτητα όμως από το πότε θα δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ μετά τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου θα ξεκινήσουν με στόχο σε χρόνο εύλογο να χορηγηθούν –με τήρηση των συνταγματικών διαδικασιών αυτή τη φορά– άδειες στα κανάλια. Η συγκρότηση του νέου ΕΣΡ με τη συναίνεση κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν άφησε περιθώρια για ενδιάμεση νομοθετική πρωτοβουλία χορήγησης, έστω για το μεσοδιάστημα, πιστοποιητικών λειτουργίας στα κανάλια, καθώς πολλοί υποστηρίζουν πως ούτε προσωρινές άδειες μπορούν να δοθούν, παρά μόνον από το ΕΣΡ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή