Συναγερμός από το τρομοχτύπημα στην πρεσβεία

Συναγερμός από το τρομοχτύπημα στην πρεσβεία

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση ήταν η αντίδραση των γαλλικών αρχών στην τρομοκρατική επίθεση κατά της πρεσβείας της χώρας στην Αθήνα, ξημερώματα της Πέμπτης. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η εισαγγελία του Παρισιού την επομένη κιόλας του χτυπήματος ενεργοποίησε διαδικασίες «έκτακτης ανάγκης», αντίστοιχες με εκείνες που εφαρμόστηκαν έπειτα από αιματηρά κτυπήματα από ισλαμιστές τρομοκράτες κατά στόχων γαλλικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για το συμβάν, απαιτώντας ουσιαστικά από τις ελληνικές διωκτικές και ανακριτικές αρχές να της κοινοποιούν άμεσα τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγουν για την υπόθεση. Σημειολογικά: Σήμερα, κλείνει ένας χρόνος από τις πολυαίμακτες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι που συγκλόνισαν την υφήλιο. Αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η διαδικασία θα τρέξει μέσω αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που θα υποβάλει η εισαγγελία του Παρισιού, αρμόδια για θέματα τρομοκρατίας, στο ανακριτικό γραφείο Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αντίστοιχη διαδικασία είχαν θέσει σε εφαρμογή και οι γερμανικές αρχές, μετά την ένοπλη επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, τον Δεκέμβριο του 2013. Την ευθύνη της εν λόγω τρομοκρατικής ενέργειας είχε αναλάβει με προκήρυξή της η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών – ΟΛΑ». Και σ’ αυτή την περίπτωση, οι ανακριτικές αρχές της Γερμανίας είχαν διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για το συμβάν, υποχρεώνοντας τις ελληνικές αρχές να κοινοποιούν στις αντίστοιχες γερμανικές τα αποτελέσματα των ανακριτικών ενεργειών τους.

Κίνητρα

Η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2013 με την ένοπλη επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού και στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη, στην πρεσβεία του Ισραήλ, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Mercedes και στο κτίριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να βρίσκεται πίσω και από την πρόσφατη επίθεση με χειροβομβίδα κατά της γαλλικής πρεσβείας.

Ως πιθανό κίνητρο της επίθεσης εναντίον γαλλικού στόχου αναφέρονται από αστυνομικούς ειδικών υπηρεσιών οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Λιβανέζου τρομοκράτη Ζορζ Ιμπραΐμ Αμπντάλα, ο οποίος παραμένει επί 32 χρόνια κρατούμενος στις φυλακές της Λυών, κατηγορούμενος για δολοφονίες δύο διπλωματών, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μηνύματα αλληλεγγύης στον Αμπντάλα έχουν διατυπώσει το τελευταίο διάστημα ο καταδικασμένος για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Νίκος Μαζιώτης, τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά και ο εκτελεστής της «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ταυτόχρονα, πάντως, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας διερευνούν το ενδεχόμενο η επιλογή ενός γαλλικού ενδιαφέροντος «στόχου» να σχετίζεται και με τις εξελίξεις στη λεγόμενη «ζούγκλα του Καλαί» και τη σύλληψη δεκάδων μελών του κινήματος «No Border» από τη γαλλική αστυνομία. «Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την ταυτότητα και τον στόχο των δραστών» δήλωσε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ωστόσο, Ελληνες και ξένοι αξιωματούχοι ασφαλείας εξετάζουν το ενδεχόμενο στόχος των τρομοκρατών να ήταν ο αστυνομικός – σκοπός και όχι το κτίριο της πρεσβείας. Απαντήσεις στα παραπάνω αναμένεται να δώσει η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης, εάν και εφόσον υπάρξει. Εξάλλου, υπάρχει το παράδειγμα της ένοπλης επίθεσης με καλάσνικοφ κατά της πρεσβείας του Μεξικού στην πλατεία Κολωνακίου, ενέργεια που έμεινε «ορφανή» παρά τον υψηλό συμβολισμό της.

Στο μεταξύ, την περαιτέρω ενίσχυση της φύλαξης κτιρίων που στεγάζουν διπλωματικές αποστολές και την αναθεώρηση του ευρύτερου σχεδίου ασφαλείας στο κέντρο της πρωτεύουσας αποφάσισε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., εν όψει της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου. Αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν περισσότεροι δικυκλιστές των ομάδων ΔΙΑΣ και Ζ, αντί στατικών δυνάμεων, ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα αμεσότερης αντίδρασης σε περίπτωση τρομοκρατικών ενεργειών αντίστοιχων εκείνης της περασμένης Πέμπτης. Δόθηκαν μάλιστα οδηγίες να δημιουργηθεί μια «αόρατη» περίμετρος ασφαλείας στο κέντρο της πρωτεύουσας και όσοι κατά τις νυχτερινές ώρες εισέρχονται εντός αυτής, να ελέγχονται από αστυνομικούς ένστολους ή με πολιτικά. Το σχέδιο ασφαλείας εν όψει της άφιξης Ομπάμα αναθεωρείται διαρκώς, σε συνεννόηση με αρμόδιους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. θα συμμετέχουν πάνω από 3.000 αστυνομικοί, ενώ την προσωπική ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα θα αναλάβουν περισσότεροι από 300 Αμερικανοί, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή