Έκκληση της UNHCR για άμεση παρέμβαση υπέρ των προσφύγων στη Σάμο

Έκκληση της UNHCR για άμεση παρέμβαση υπέρ των προσφύγων στη Σάμο

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση κάνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), καθώς όπως αναφέρει το βιωτικό επίπεδο των προσφύγων και των μεταναστών στη Σάμο έχει επιδεινωθεί ραγδαία.

Με χωρητικότητα έως και 850 ατόμων, το κέντρο φιλοξενίας του νησιού έχει υποδεχθεί δύο χιλιάδες άτομα το τελευταίο διάστημα.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα οι ισχυρές βροχοπτώσεις «έχουν οδηγήσει σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Εκατοντάδες μετανάστες, υπογραμμίζει η UNHCR, διαμένουν «σε μικρές σκηνές, υπαίθρια, με περιορισμένη πρόσβαση σε χώρους πρώτης ανάγκης, όπως μπάνια και τουαλέτες και βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κινδύνους».

«Δεν υπάρχει λόγο ευάλωτα άτομα και παιδιά να παραμένουν άστεγα και σε απογοητευτικές συνθήκες διαβίωσης», τονίζει o εκπρόσωπος της UNHCR στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ. 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δηλώνει έτοιμη να παρέχει διαμονή σε οικογένειες και ευάλωτους αιτούντες άσυλο για σύντομο χρονικό διάστημα, όπως δωμάτια σε ξενοδοχεία με ειδικές τιμές μέσω στενής συνεργασίας με τις τοπικές και κεντρικές ελληνικές αρχές.

Η UNHCR κάλεσε, επίσης για διπλασιασμό των προσπαθειών για την ταχύτερη επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο και για τη μεταφορά περισσότερων μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή