Τα λάθη της προκήρυξης και η βιασύνη του συντάκτη

Τα λάθη της προκήρυξης και η βιασύνη του συντάκτη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένας αυτόνομος, ένοπλος πυρήνας που στοχεύει στη δημιουργία «διεθνούς επαναστατικού μετώπου» αυτοπροσδιορίζεται η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» που ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση στη γαλλική πρεσβεία.

Με την ίδια προκήρυξη, που αναρτήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Athens indymedia, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την «ορφανή» –μέχρι πρότινος– επίθεση με καλάσνικοφ στο κτίριο της πρεσβείας του Μεξικού, τα ξημερώματα της 31ης Ιουλίου στην πλατεία Κολωνακίου. Η ίδια ένοπλη ομάδα είχε προ διετίας ανοίξει πυρ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαρ. Τρικούπη.

Η προκήρυξη που έφερε τον τίτλο «Εμπρακτη τοποθέτηση της Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας για ένα νέο διεθνές επαναστατικό κίνημα» χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από λάθη και ανακρίβειες, καθώς ο συντάκτης αναφέρει αφενός ότι η επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού έγινε την 31η Αυγούστου (αντί για 31 Ιουλίου) και αφετέρου ότι το χτύπημα στην πρεσβεία της Γαλλίας έγινε την 9η Οκτωβρίου (αντί για 10 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση, οι ανακρίβειες αποδίδονται στο γεγονός ότι ο συντάκτης δεν πήρε μέρος στις επιθέσεις, καθώς και στο ότι το κείμενο γράφτηκε βιαστικά προκειμένου να δημοσιευθεί πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.

Η επίθεση στη γαλλική πρεσβεία έγινε λίγο πριν από τις 5 π.μ. της περασμένης Πέμπτης. «Επιλέξαμε να δράσουμε αυτή την ώρα γιατί έχει τη λιγότερη κίνηση σε όλο το εικοσιτετράωρο» αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου. Στην προκήρυξη υπάρχουν αναφορές στην πρόσφατη επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας στον καταυλισμό μεταναστών στο Καλαί και στην υπόθεση του Λιβανέζου Ζορζ Ιμπραΐμ Αμπντάλα, που κρατείται (από το 1984) σε γαλλικές φυλακές για δύο δολοφονίες αξιωματούχων των ΗΠΑ και Ισραήλ.

Παρόμοια χαρακτηριστικά είχε και η επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού, όπως είχε επισημάνει η «Κ» σε πρόσφατα δημοσιεύματά της. Τα ξημερώματα της 31ης Ιουλίου, δύο άτομα που φορούσαν κράνη και επέβαιναν σε μηχανή μικρού κυβισμού είχαν φτάσει στην πλατεία Κολωνακίου και ανοίξει πυρ με καλάσνικοφ από τη γωνία της Σκουφά. Αντίθετα με τη συνήθη πρακτική, την έρευνα για το συμβάν δεν είχε αναλάβει η Αντιτρομοκρατική αλλά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Αναφορικά με την επιλογή του στόχου, ο συντάκτης της προκήρυξης αναφέρεται στην εξέγερση στην επαρχία Ciapas του Μεξικού και στη βίαιη καταστολή της εξέγερσης των εργαζομένων στην εκπαίδευση στην επαρχία Oaxaca. Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, πάντως, ενδέχεται να επανεξεταστούν πρόσφατα δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο αναφορικά με μετακινήσεις –την ίδια περίοδο– Ελλήνων αντιεξουσιαστών στο εξωτερικό.

H επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είχε γίνει την παραμονή των Ευρωεκλογών – ξημερώματα 25ης Μαΐου 2014. Οι δράστες είχαν πυροβολήσει δύο φορές από την πίσω πλευρά των γραφείων στη Μαυρομιχάλη, δίχως οι αστυνομικοί σκοποί να αντιληφθούν το παραμικρό. «Οι σφαίρες που καρφώσαμε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ήταν μια πρόγευση για τους εξουσιαστές. Ολοι οι λογαριασμοί της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης θα πληρωθούν» ανέφερε το κείμενο ανάληψης ευθύνης που είχε δημοσιευθεί λίγες εβδομάδες αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή