Εορτασμός Πολυτεχνείου: Κατάθεση στεφάνων σε κλίμα αδιαφορίας και αποδοκιμασιών

Εορτασμός Πολυτεχνείου: Κατάθεση στεφάνων σε κλίμα αδιαφορίας και αποδοκιμασιών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ πρωινό ξύπνημα και αιφνιδιαστική αλλαγή ώρας περιελάμβανε το σχέδιο των κυβερνητικών στελεχών για να αποφύγουν διαμαρτυρίες φοιτητών κατά τη χθεσινή επίσκεψη στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν τα κατάφεραν. Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου στιγματίζεται από την ιδιαίτερα χαμηλή προσέλευση και την παρουσία –σε εκδηλώσεις– διαφόρων ακτιβιστών από χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται στη χώρα μας για να συνδράμουν στο προσφυγικό.

Ειδικότερα, στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εκ μέρους της εθνικής αντιπροσωπείας, ο νυν υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου –«η κληρονομιά του έχει αμφισβητηθεί και αντί για σύμβολο που εμπνέει ενότητα, το Πολυτεχνείο κινδυνεύει να μετατραπεί σε μνήμη που διχάζει», είπε–, ο τέως υπουργός Νίκος Φίλης κ.ά. Η αρχική ανακοίνωση (το απόγευμα της Τρίτης) ανέφερε ότι η κατάθεση θα γινόταν στις 9 π.μ., αλλά αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας υπήρξε καινούργια για τις 7.45 π.μ. Τελικά, μικρή ομάδα 20 νέων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αποδοκίμασε τους κυβερνητικούς παράγοντες. Από την άλλη, η ΚΝΕ επιτέθηκε στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ (αμφότερες κατέθεσαν χθες στεφάνι) λέγοντας ότι «η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε εκτενή ανακοίνωσή της για την εξέγερση του Πολυτεχνείου “ξέχασε” να αναφέρει έστω και για ξεκάρφωμα τις λέξεις “ΗΠΑ”, “ΝΑΤΟ”. Και αν αυτό μοιάζει σε κάποιους αστείο, καταλήγει να είναι επικίνδυνο όταν για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση η κυβερνητική νεολαία επιλέγει για τίτλο το σύνθημα “Μνήμη σημαίνει αντίσταση”. Ευτυχώς οι νέοι και οι νέες δεν διαθέτουν μνήμη χρυσόψαρου και δεν μαθαίνουν την Ιστορία όπως βολεύει την κυβερνητική νεολαία». Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, η Ελλάδα πρωτοστατεί στον αγώνα για Δημοκρατία, ενάντια στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο που επιδιώκουν να επιβάλουν οι ευρωπαϊκές ελίτ».

Η προσέλευση, πάντως, έως και χθες ήταν γενικά μικρή και αυτό αποδίδεται και στα κυκλοφοριακά μέτρα λόγω της επίσκεψης Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και στα επεισόδια το βράδυ της Τρίτης, που επιβαρύνουν το κλίμα αδιαφορίας. Καθηγητές του ΕΜΠ τόνισαν χθες στην «Κ» ότι δεν υπήρξαν φθορές στο ίδρυμα από τα επεισόδια της Τρίτης, εκτός βεβαίως από την καταστροφή του εξοπλισμού των παρατάξεων (τραπεζάκια, καρέκλες) που πήραν οι αναρχικοί.

Ο εορτασμός ολοκληρώνεται με τη σημερινή πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Περίπου 4.000 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός για την αποφυγή επεισοδίων. Λόγω της πορείας θα υπάρξουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, το οποίο περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Ακόμη, θα τροποποιηθούν τα δρομολόγια και οι στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Από την ΕΛ.ΑΣ. συνιστάται στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων στην περιοχή του κέντρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή