Κατάληψη και επεισόδια στο Πολυτεχνείο

Κατάληψη και επεισόδια στο Πολυτεχνείο

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πήραν μεγάλη έκταση και περιορίστηκαν σε εστίες έντασης στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την πορεία. Αυτό επέτρεψε στις ηγεσίες του ΕΜΠ αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. να αποφύγουν την «καυτή πατάτα» που τους πέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος άναψε το «πράσινο φως» στην αστυνομία για επέμβαση εάν έκρινε ότι συντρέχουν οι λόγοι. Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν σήμερα οι αρχές του ΕΜΠ, εάν οι περίπου 40 καταληψίες του κτιρίου Γκίνη δεν αποχωρήσουν, αλλά παραμείνουν σε αυτό, όπως είχαν δηλώσει σχετική πρόθεση από χθες.

Ειδικότερα, η πορεία ολοκληρώθηκε ομαλά με τη συμμετοχή άνω των 16.000 διαδηλωτών. Το καινούργιο είναι ότι, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, τα χθεσινά επεισόδια δεν ξεκίνησαν από τους δρόμους της Αθήνας για να «καταλήξουν» στο Πολυτεχνείο της οδού Πατησίων. Αναρχικοί βρίσκονταν ήδη από το πρωί μέσα στο ΕΜΠ, έχοντας καταλάβει το κτίριο Γκίνη, και δεν συμμετείχαν στην πορεία. Αντίθετα, περίμεναν ομοϊδεάτες τους που είχαν ενσωματωθεί στα μπλοκ των διαδηλωτών, να καταλήξουν στο Πολυτεχνείο και τότε να αρχίσει ο γνωστός «πόλεμος» με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, μέσω ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν κάνει «κάλεσμα» («συσπειρωνόμαστε για να κερδίσουμε τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο» έλεγαν) σε ομοϊδεάτες τους. Ωστόσο η αστυνομία ενημερώθηκε σχετικά και ανέκοψε το μπλοκ αντιεξουσιαστών πριν μπορέσουν να φθάσουν στο ΕΜΠ. Σε αυτό, άλλωστε, αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. το γεγονός ότι τα επεισόδια δεν είχαν την ένταση προηγούμενων ετών.

Οι συγκρούσεις των κουκουλοφόρων με την αστυνομία ήταν σχεδόν δίωρης διάρκειας, με τους καταληψίες, που είχαν φτιάξει οδοφράγματα στην οδό Στουρνάρη, να πετούν βόμβες μολότοφ και να καίνε θρανία στην είσοδο επί της Πατησίων, και την ελληνική σημαία. Επίσης, οι περίπου 50 αναρχικοί που κατέλαβαν από χθες το πρωί το κτίριο Γκίνη, είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στην ταράτσα του κτιρίου Γκίνη, και από εκεί εκτόξευαν βόμβες μολότοφ, πέτρες κ.λπ. Αργά χθες το βράδυ η ένταση γύρω από το ΕΜΠ ήταν σε ύφεση, αλλά μικροομάδες συνέχιζαν να προκαλούν επεισόδια στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και την είσοδο του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων, ενώ έγιναν τρεις συλλήψεις.

Η ηγεσία του ΕΜΠ ήταν σε διαρκή επιφυλακή από το πρωί, καθώς οι αναρχικοί που κατέλαβαν το κτίριο Γκίνη ήταν άτομα πολύ νεαρής ηλικίας και ακτιβιστές – ορισμένοι από χώρες της Ευρώπης που συνδράμουν στο προσφυγικό. Βεβαίως, οι εν λόγω ακτιβιστές είχαν παρουσία και το προηγούμενο διάστημα, όταν στο κτίριο Γκίνη οι ακτιβιστές στέγασαν πρόσφυγες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης Ιωάννης Γκόλιας ενημέρωσε τον κ. Ζαγοραίο με έγγραφό του, περί τις 4 μ.μ., λέγοντας ότι τότε ενημερώθηκε από φύλακες του ιδρύματος ότι ήταν υπό κατάληψη η αίθουσα Γκίνη. Η χρονική ανακολουθία (αφού η κατάληψη ήταν γνωστή από το πρωί, και γι’ αυτό είχαν ενημερωθεί και οι συγκλητικοί του ΕΜΠ) θα πρέπει να αποδοθεί στο ότι έως τις 4 μ.μ. δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες των καθηγητών του ΕΜΠ να πείσουν τους καταληψίες να αποχωρήσουν. Στις 7.50 ο κ. Ζαγοραίος σε επιστολή του προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε να ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν στο κτίριο του ΕΜΠ, ώστε εάν χρειασθεί να γίνει έφοδος των αστυνομικών. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν εάν γίνονται έκνομες ενέργειες στο εσωτερικό του ΕΜΠ, και υπαινίσσονταν ότι ανέμεναν ενημέρωση από τις αρχές του ΕΜΠ.

Οπως ανέφεραν στην «Κ» καθηγητές του ιδρύματος, τις αρχές του ΕΜΠ προβληματίζουν δύο στοιχεία. Το πρώτο ότι οι καταληψίες δεν είναι γνωστοί και οργανωμένοι, δηλαδή φέρεται να μην υπάρχει ούτε ένα άτυπο όργανο εκπροσώπησής τους με το οποίο μπορούσαν οι καθηγητές του ΕΜΠ να συνομιλήσουν και να διαγνώσουν τις προθέσεις των καταληψιών. Το δεύτερο, ότι είχαν δηλώσει στις Αρχές ότι σκοπεύουν να διατηρήσουν την αίθουσα Γκίνη υπό κατάληψη και μετά την ολοκλήρωση του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Μένει να δούμε τη σημερινή στάση των Αρχών. Τις μεσημεριανές ώρες βαν της ΕΛ.ΑΣ. με εξοπλισμό για τις διμοιρίες των ΜΑΤ δέχθηκε επίθεση από αναρχικούς στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Στουρνάρη. Χρειάστηκε επέμβαση αστυνομικών για να απεγκλωβιστεί ο οδηγός και οι υπόλοιποι επιβάτες του υπηρεσιακού οχήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή