Προσφυγικό: Νέα έκκληση από Γ. Μουζάλα για προσωπικό

Προσφυγικό: Νέα έκκληση από Γ. Μουζάλα για προσωπικό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για στήριξη των υπηρεσιών ασύλου στην Ελλάδα με προσωπικό, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά, θα απευθύνει ακόμα μια φορά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται από χθες το πρωί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας υπουργός θα ανακοινώσει ότι έως το τέλος του μήνα θα έχουν συσταθεί 14 δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης αιτημάτων ασύλου έναντι 5 που είχαν συγκροτηθεί αρχικά.

«Κατά συνέπεια το υπουργείο κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου. Αυτή τη στιγμή στα πέντε ελληνικά νησιά που λειτουργούν hotspots, στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω, καθώς και στην Κόρινθο όπου λειτουργεί υπηρεσία ασύλου, βρίσκονται 68 Ελληνες και 42 άτομα από την EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου), ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δεσμευτεί να αποστείλει τουλάχιστον 100 άτομα. Οπως εξηγεί η κ. Μαρία Σταυροπούλου από την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, είναι αδύνατον να επισπευσθούν οι διαδικασίες αν δεν έρθει προσωπικό και μάλιστα εξειδικευμένο. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 436 περιπτώσεις αιτημάτων ασύλου, ωστόσο οι υπάρχοντες υπάλληλοι δεν «μπορούν περισσότερο».

«Είναι φανερό ότι πολλές χώρες δεν θέλουν να βοηθήσουν στέλνοντας προσωπικό. Ολα τα άλλα, όπως οι αιτιάσεις για την έλλειψη ασφάλειας, είναι δικαιολογίες. Οι Γερμανοί δηλαδή που έρχονται είναι οι πλέον ατρόμητοι Ευρωπαίοι;», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Από τα 42 άτομα της EASO, 24 είναι Γερμανοί, 6 Ολλανδοί, 3 Αυστριακοί, 2 Γάλλοι, 2 Αγγλοι, 2 Τσέχοι, 1 Πολωνός, 1 Βούλγαρος και 1 Ρουμάνος.

Στη Μόρια

Τον περασμένο Ιούνιο, όταν έγιναν σοβαρά επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου, περίπου 10 άτομα, Δανοί που εργάζονταν στην EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με πρόσφυγες και μετανάστες, έφυγαν από την υπηρεσία. Οι ίδιοι ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμήθηκε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο νησί δεν εγγυώνται την ασφάλειά τους. «Μας έλειψαν τότε γιατί ήταν πολύ καλοί στη δουλειά τους, πολύ αποδοτικοί», λέει η διευθύντρια της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου. Εκτοτε η Δανία δεν έστειλε άλλους υπαλλήλους να συνδράμουν στην καταγραφή αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά. «Αυτή τη στιγμή κανένας Βέλγος δεν χειρίζεται αιτήματα ασύλου στα νησιά, οπότε το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η σύμβαση όσων υπηρετούσαν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕASO) δεν δημιουργεί άμεσα πρόβλημα», απαντά το ελληνικό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσον αφορά το θέμα που προέκυψε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή