Αναβολή δίκης για το σκάνδαλο της De Puy

Αναβολή δίκης για το σκάνδαλο της De Puy

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη σημαντική δίκη με διεθνές ενδιαφέρον, μιας και στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί και αλλοδαποί κατηγορούμενοι, τελικώς δεν μπόρεσε να προχωρήσει καθώς κρίθηκε ότι υπήρξαν παραλείψεις στην κλήτευση των αλλοδαπών, ενώ το κατηγορητήριο – βούλευμα δεν τους είχε νόμιμα επιδοθεί.

Πρόκειται για τη δίκη με 24 κατηγορουμένους για το σκάνδαλο της De Puy που αφορούσε υπερκοστολογήσεις και δωροδοκίες γιατρών για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών σε 114 νοσοκομεία και κλινικές της χώρας, με τη ζημιά του Δημοσίου να έχει υπολογιστεί στα 11,5 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο ενώπιον του οποίου είχε οδηγηθεί προς κρίση η υπόθεση, ανέβαλε την εκδίκασή της, κάνοντας –δεν είχε και άλλη επιλογή– δεκτή την ένσταση της υπεράσπισης των αλλοδαπών κατηγορουμένων, βρετανικής υπηκοότητας, ελλείψει νομίμων προϋποθέσεων στην οργάνωση της δίκης (κλήτευση κατηγορουμένων, επίδοση σε αυτούς κατηγορητηρίου – βουλεύματος). Στο εδώλιο με βάση το βούλευμα έχουν παραπεμφθεί γιατροί αλλά και στελέχη της βρετανικής εταιρείας, η οποία προμήθευε ορθοπεδικό υλικό σε νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών που εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα, η επιχείρηση, θυγατρική της αμερικανικής Johnson & Johnson, υπερκοστολογούσε τον εξοπλισμό, ενώ παράλληλα φέρεται να έδινε μίζες σε γιατρούς και άλλους υπαλλήλους νοσοκομείων.

Ανάλογης εμπλοκής έτυχε πριν από λίγους μήνες και η υπόθεση για το σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, η οποία επίσης αναβλήθηκε διότι υπήρξαν παρόμοια προβλήματα με την κλήτευση αλλοδαπών κατηγορουμένων, ενώ δεν είχε μεταφραστεί και το παραπεμπτικό βούλευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή