Εκρυθμη η κατάσταση στη Χίο

Εκρυθμη η κατάσταση στη Χίο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των μεταναστών έχει δημιουργηθεί στη Χίο μετά το διήμερο σοβαρών επεισοδίων στο κέντρο φιλοξενίας στη Σούδα. Η έκρυθμη κατάσταση έχει ανησυχήσει τις τοπικές αρχές αλλά και την κυβέρνηση.

Χθες αποφασίστηκε εκτάκτως η μετάβαση στη Χίο του υφυπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μπαλάφα προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά τις συνθήκες και την κατάσταση αλλά και ειδικά τις πληροφορίες που αναφέρουν έξαρση της δράσης ακροδεξιών στοιχείων στο νησί. Αύριο σχεδιάζεται να ταξιδέψει στη Χίο και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μόλις χθες τοποθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη νέος τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Βουρνούς τηλεφώνησε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα, ωστόσο ο κ. Μουζάλας το τελευταίο διήμερο μετέβη στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμενόταν να επιστρέψει αργά χθες το βράδυ, αφού πραγματοποίησε σειρά επαφών για το προσφυγικό και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στα ελληνικά νησιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός διευθυντής Χίου Π. Καλλέλης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ενοχλήσεις στην καρδιά προχθές και ενώ τα επεισόδια στη Σούδα βρίσκονταν σε εξέλιξη. Τα συμπτώματά του σύμφωνα με τους γιατρούς οφείλονται και στην πίεση των τελευταίων ημερών.

Η νέα ένταση χθες το βράδυ ξεκίνησε, όταν άγνωστοι, εκτός του καταυλισμού, πέταξαν βόμβες μολότoφ με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά μια σκηνή. Πληροφορίες, οι οποίες, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται από την αστυνομία, αναφέρουν ότι και την Τετάρτη οπότε και καταστράφηκε μεγάλο τμήμα του καταυλισμού στη Σούδα, όλα ξεκίνησαν όταν κάποια άτομα προκάλεσαν τους μετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια αντέδρασαν με αποτέλεσμα να γενικευθούν τα επεισόδια. Σε πολλά χωριά της Χίου οι κάτοικοι έχουν στήσει οι ίδιοι περιπόλους, καθώς φοβούνται κλοπές και βίαια επεισόδια.

Οι περισσότερο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι όσα γίνονται στο νησί οφείλονται στον πολύμηνο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, ο οποίος δημιουργεί «εύφλεκτη ύλη», αλλά και στη σύγκρουση αλληλέγγυων και ακροδεξιών. Πάντως, οι μετανάστες που φιλοξενούνταν στη Σούδα αρνούνται να επιστρέψουν στον καταυλισμό. Πρόκειται για περίπου 100 άτομα, κυρίως οικογένειες για τους οποίους η Υπατη Αρμοστεία ανέλαβε να τοποθετήσει εκ νέου σκηνές ώστε να στεγαστούν άμεσα. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για τη μεταφορά ανθρώπων σε ξενοδοχεία μέσω της εφαρμογής προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη Λέσβο έφτασαν το τελευταίο 24ωρο ακόμα 103 μετανάστες από την Τουρκία. Την επόμενη Τρίτη στο νησί αναμένεται να μεταβεί κλιμάκιο του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) προκειμένου να ενημερώσει τις τοπικές αρχές για το πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών (επαναπατρισμών) που πραγματοποιεί ο Οργανισμός.

«Η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας είναι σαφής: Απαγορεύεται η μεταφορά όσων βρίσκονται στα νησιά στην ενδοχώρα. Εχουν λοιπόν δύο επιλογές, ή να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα και να περιμένουν μήνες για μια απάντηση που έχει πολλές πιθανότητες να είναι αρνητική ή να ενταχθούν στο πρόγραμμα επαναπατρισμού» τονίζει ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος, Δανιήλ Εσδράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή