«Πράσινο φως» από θεσμούς για αύξηση προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ

«Πράσινο φως» από θεσμούς για αύξηση προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση των θεσμών για αύξηση το 2017 του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους, όπως διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις, νοσηλεία κ.ά., καθώς και του κλειστού προϋπολογισμού για την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, έλαβαν το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης, σε συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των δανειστών. Tα ακριβή ποσά των αυξήσεων (που εκτιμώνται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια) θα περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο συμφωνίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των δανειστών που συντάσσεται και θα είναι έτοιμο πριν από την αποχώρησή τους από τη χώρα.

Στο κείμενο συμφωνίας θα αναγράφονται με ακρίβεια τα μέτρα –και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών– που θα λάβει το υπουργείο για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών με ιδιαίτερη έμφαση στο φάρμακο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ο προϋπολογισμός παραμένει αμετάβλητος στο 1,945 δισ. ευρώ έως και το 2018, και όποια υπέρβαση θα «κουρεύεται» μέσω του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης). Το υπ. Υγείας έχει δεσμευθεί να λάβει μέτρα για τη μείωση του claw back κατά τουλάχιστον 30% ετησίως το 2017 (σε σχέση με εφέτος) και 30% το 2018 (σε σχέση με το 2017). Μεταξύ των μέτρων είναι η εφαρμογή και νέων κανόνων συνταγογράφησης φαρμάκων, η ενσωμάτωση πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ορισμός κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων και ανά περιφέρεια, και η θέσπιση ενός πιο «σφιχτού» πλαισίου για την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στη θετική λίστα συνταγογράφησης μέσω συστήματος αξιολόγησης υγείας (HealthTechnology Assessment-ΗΤΑ). Η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να θεσμοθετήσει κίνητρα για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, που δεν ξεπερνά το 25% της αγοράς. Στα μέτρα που προτείνει το υπουργείο είναι να μην πληρώνουν οι ασφαλισμένοι διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής και ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου, όταν επιλέγουν γενόσημο, ακόμα κι αν αυτό έχει υψηλότερη της ασφαλιστικής τιμή.

Προμήθειες νοσοκομείων

Οι δανειστές επέμειναν στην υποχρέωση της ελληνικής πλευράς για κεντρικές προμήθειες των νοσοκομείων. Οι δύο υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι θα καταθέσουν πριν από το τέλος του έτους προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για το νέο σύστημα προμηθειών, που μεταξύ άλλων θα προβλέπει την κωδικοποίηση όλων των προϊόντων και υπηρεσιών, τον καθορισμό αποδεκτού εύρους τιμής για την αγορά κάθε προϊόντος και τη σύσταση μιας νέας αρχής προμηθειών υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή