Δημήτρης Κάμπης: Παρακρατικά στοιχεία απειλούν τη ζωή μου

Δημήτρης Κάμπης: Παρακρατικά στοιχεία απειλούν τη ζωή μου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλές κατά της ζωής του από ιρανικά παρακρατικά στοιχεία καταγγέλλει ότι δέχεται ο Ελληνας εφοπλιστής Δημήτρης Κάμπης, ο οποίος έχει καταφύγει στην ελληνική πρεσβεία της Τεχεράνης, ζητώντας προστασία. Σε επιστολή του την 11η Νοεμβρίου προς τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο 53χρονος υποστηρίζει ότι ιρανικά παρακρατικά στοιχεία επιβουλεύονται την ελευθερία και τη ζωή του και του απευθύνει έκκληση για βοήθεια. «Είστε η μοναδική ελπίδα για τη σωτηρία μου, για την προστασία της υγείας και της ζωής μου», αναφέρει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κάμπης μετέβη οικειοθελώς τον Ιούλιο στο Ιράν προκειμένου να παραστεί σε δικαστήριο με αντίδικο την Εθνική Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων του Ιράν (National Iranian Tanker Company – NITC). Κατά την άφιξή του στην Τεχεράνη, ωστόσο, συνελήφθη κατηγορούμενος ότι παραβίασε συμφωνία που είχε συνάψει με την NITC, ζημιώνοντας το ιρανικό Δημόσιο κατά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων του Ιράν ανέφερε ότι ο Κάμπης πούλησε παράνομα τρία δεξαμενόπλοια που κατείχε από κοινού με την Εθνική Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων του Ιράν, υπεξαιρώντας εκατομμύρια δολάρια από το ιρανικό Δημόσιο. Το Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης, πάντως, απήλλαξε τον 53χρονο από τις κατηγορίες, χάρη σε έγγραφο που αποδείκνυε ότι για την εκποίηση των τριών δεξαμενόπλοιων είχε υπογραφεί συμφωνία στην πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα.

«Στις 20 Ιουλίου συνελήφθην στην Τεχεράνη και κατασχέθηκε το ελληνικό διαβατήριό μου. Εν συνεχεία αφέθηκα ελεύθερος με εγγύηση και ακολούθως προφυλακίστηκα επί 38 ημέρες στη φυλακή Evin της Τεχεράνης. Με δικαστική απόφαση αφέθηκα ελεύθερος, υποβλήθηκα σε δίκη και μέχρι σήμερα είμαι μεν ελεύθερος αλλά αδυνατώ να φύγω από το Ιράν γιατί έχει αφαιρεθεί το διαβατήριό μου και έχει απαγορευθεί η έξοδός μου από τη χώρα», αναφέρει στην επιστολή του προς τον Νίκο Κοτζιά ο εφοπλιστής. «Η αθωωτική απόφαση δεν δημοσιεύεται, με παρέμβαση του Ιρανού υπουργού Δικαιοσύνης. Η φυλάκισή μου, η αφαίρεση του διαβατηρίου μου και η απαγόρευση εξόδου μου από το Ιράν είναι απολύτως παράνομες». Ο 53χρονος κάνει εκτενή αναφορά στα σοβαρά προβλήματα υγείας που φέρεται να αντιμετωπίζει, αλλά και στις απειλές που δέχεται κατά της ζωής του από «παρακρατικά στοιχεία» και «υπηρεσίες» του Ιράν. «Μην έχων άλλη διέξοδο και θέλοντας να προστατεύσω τον εαυτό μου κατέφυγα στην ελληνική πρεσβεία και ζήτησα την προστασία της», καταλήγει.

Το 2013 ο Κάμπης κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ ότι με ιρανικά κεφάλαια και «όχημα» εταιρείες συμφερόντων του αγόρασε οκτώ τάνκερ και μετέφερε αργό πετρέλαιο από το Ιράν στην Κίνα κατά παράβαση του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στην Τεχεράνη λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή