Αυτοψία για… κασκαντέρ στη Βλυχάδα

Αυτοψία για… κασκαντέρ στη Βλυχάδα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκε μια «κινηματογραφική» επιχείρηση προκειμένου να πραγματοποιήσουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος αυτοψία στο παράνομο υπόσκαφο ξενοδοχείο στη Βλυχάδα Σαντορίνης. Με δεδομένο ότι η κύρια είσοδος του υπόσκαφου είχε μπαζωθεί, η μόνη ανοιχτή διέξοδος ήταν από τον γκρεμό, από εκεί όπου είχε διανοιχθεί… παράθυρο στο Αιγαίο. Χρειάστηκε λοιπόν να «κρεμαστεί» ένας άνθρωπος στο κενό, σε ύψος αρκετών μέτρων, προκειμένου να καταφέρει να εισέλθει στον χώρο. Η επιχείρηση διήρκεσε από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα.

Ορμώμενο από καταγγελίες σχετικά με την κατασκευή υπόσκαφου ξενοδοχείου μέσα σε απαγορευμένη ζώνη στη Βλυχάδα της Σαντορίνης, κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (με επικεφαλής τη διευθύντρια Νοτίου Τομέα Σόνια Ελευθεριάδου) έφθασε χθες στο νησί. Μόνο που η πραγματοποίηση αυτοψίας δεν ήταν διόλου εύκολη υπόθεση: το κύριο άνοιγμα της υπόσκαφης οικοδομής είχε επιχωματωθεί από τον παρανομούντα ιδιοκτήτη, σε μια προσπάθεια να «εξαφανιστούν» τα ίχνη της παρανομίας.

Ετσι για την είσοδο στον χώρο ζητήθηκε η βοήθεια της πυροσβεστικής και συνδρομή έξι πιστοποιημένων διασωστών. Μοναδική δίοδος… η θάλασσα, ή για την ακρίβεια ο γκρεμός, εκεί όπου είχαν διανοιχθεί τρία παράθυρα στο παράνομο υπόσκαφο κτίσμα. Δεδομένου όμως του μεγάλου ύψους και του προφανούς κινδύνου, η Πυροσβεστική δεν επέτρεψε στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να κατέβουν οι ίδιοι με σκοινιά από τον γκρεμό. Τον ρόλο αυτό ανέλαβε εκπαιδευμένο στέλεχος του τοπικού κλιμακίου της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Κρεμασμένος, λοιπόν, από σκοινιά, σε ύψος αρκετών μέτρων, ο πυροσβέστης εισήλθε στον χώρο, τράβηξε φωτογραφίες και με τις οδηγίες των επιθεωρητών κατέγραψε όσο χώρο δεν είχε μπαζωθεί. Δεν έλειψαν και τα «παρατράγουδα»: εκπρόσωπος της εταιρείας που είχε ανεγείρει το παράνομο κτίσμα βρέθηκε στο σημείο, φωτογράφιζε και απειλούσε τους επιθεωρητές, ζητώντας να αποχωρήσουν. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης της, η επιχείρηση διήρκεσε αρκετές ώρες. Οι επιθεωρητές παραμένουν και σήμερα στο νησί προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνά τους. Την οποία θα συμπληρώσουν με την αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΙΚΑ, πριν το υπόσκαφο επιχωματωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με καταγγελίες συλλόγων και φορέων του νησιού, οι παράνομες εργασίες κατασκευής του υπόσκαφου ξενοδοχείου ξεκίνησαν τον Αύγουστο. Κλιμάκιο της ΔΟΥ και του ΙΚΑ που πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή, διαπίστωσε ότι είχε ανεγερθεί υπόσκαφο κτίσμα 250 τ.μ., με ολοκληρωμένο τον φέροντα οργανισμό και ανοίγματα στην πρόσοψη του γεωλογικού σχηματισμού προκειμένου να δοθεί θέα στην παραλία. Η παράνομη κατασκευή έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο (ήδη υπερδομημένο) νησί, με αποτέλεσμα την προηγούμενη εβδομάδα να το επισκεφθεί και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Αυτοψία για… κασκαντέρ στη Βλυχάδα-1
Αυτοψία για… κασκαντέρ στη Βλυχάδα-2
Αυτοψία για… κασκαντέρ στη Βλυχάδα-3
Αυτοψία για… κασκαντέρ στη Βλυχάδα-4
Αυτοψία για… κασκαντέρ στη Βλυχάδα-5

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή