Η Αθήνα υστερεί ψηφιακά

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουραγός αναδεικνύεται στην Ευρώπη η Αθήνα ως οικοσύστημα στην προαγωγή της ψηφιακής καινοτομίας και τεχνολογίας. Ερευνα που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατάσσει την Αθήνα στην 56η θέση μεταξύ 60 πόλεων της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να δημιουργούν και να παράγουν καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες. Η Αθήνα βρίσκεται μπροστά μόνο από το Ζάγκρεμπ (Κροατία), τη Ρίγα (Λετονία), τη Βαλέτα (Μάλτα) και τη Λευκωσία (Κύπρος) που κατατάσσονται στις θέσεις 57 έως 60. Πρώτη πόλη στην προαγωγή της ψηφιακής καινοτομίας αναδείχθηκε το Λονδίνο, δεύτερη η Στοκχόλμη, ενώ σε υψηλές θέσεις κατατάσσονται η Μαδρίτη (14η) και η Λισσαβώνα (29η).

Η κατάταξη έγινε με βάση τον δείκτη European Digital City index (EDCi) 2016, και σύμφωνα με τη μελέτη, η Αθήνα πάσχει σε ψηφιακές υποδομές (56η), σε όρους αγοράς (58η) και τρόπου ζωής των κατοίκων της (58η) και κυρίως σε καθοδήγηση και υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών (59η). Ακόμη δύσκολη παραμένει η πρόσβαση σε κεφάλαια (53η), ενώ χαμηλή είναι και η επίδοση στην επιχειρηματική κουλτούρα (40ή).

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια, η μελέτη αναφέρει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια (venture capital funds) είναι σπάνια στην Αθήνα, ενώ περιορίστηκαν περαιτέρω λόγω της οικονομικής κρίσης. Πρόσφατα υπήρξαν προγράμματα ενίσχυσης της καινοτομίας στην Ελλάδα, όπως το πρόγραμμα JEREMIE, αλλά μετά τη λήξη του (Σεπτ. 2016), η κατάσταση αναμένεται να επανέλθει στο πρότερο «ασφυκτικό» πλαίσιο απουσίας κεφαλαίων.

Ακόμη η έρευνα αναφέρει ότι η Αθήνα πάσχει από «διαρροή εγκεφάλων», το αποκαλούμενο brain drain. Συνέπεια είναι η απουσία των «πολλαπλασιαστών γνώσης (knowledge spillovers)». Μεταξύ αυτών αναφέρονται το Found.ation, το IQbility και το Metavallon. Επίσης αναφέρονται οι οργανισμοί Action Finance Initiative και The People’s Trust, που συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η μελέτη ακόμη αναφέρει ότι στην τριετία 2013-2016 διατέθηκαν περίπου 68 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή καινοτομία, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ μέσω του συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) πρόγραμμα JEREMIE και άλλα 18 εκατ. ευρώ από τις πρωτοβουλίες VentureFriends και NBG Business Seeds.

Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται η αξιολόγηση των ευρωπαϊκών πόλεων με βάση τον δείκτη EDCi. Στην κατάταξη EDCi 2015, η Αθήνα είχε καταταγεί 34η σε σύνολο 35 πόλεων. Ο δείκτης αποτελείται από ένα σετ 10 επιμέρους (υπο)δεικτών που με τη σειρά τους βασίζονται για τη σύνθεσή τους σε άλλους 38 επιμέρους (υπο)δείκτες (κατά κεφαλήν εισόδημα, ευρυζωνικές υποδομές, ηλεκτρονικό εμπόριο, κόστος μίσθωσης γραφείων κ.ά.). Γενικά, η Ευρώπη πάσχει στην προαγωγή της ψηφιακής καινοτομίας και μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρωτοβουλία μέσω της οποίας θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ με στόχο να μοχλεύσουν κεφάλαια ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που θα επενδυθούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή