Κρούσματα ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλα στον νομό Πρέβεζας

Κρούσματα ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλα στον νομό Πρέβεζας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία κρούσματα ηπατίτιδας Α παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες σε προσφυγόπουλα, που διαμένουν στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη, στο νομό Πρέβεζας.

Το αποτέλεσμα ήταν να ανασταλεί προσωρινά το πρόγραμμα παρακολούθησης μαθημάτων από τα προσφυγόπουλα σε σχολεία της Φιλιππιάδας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία εμβολιασμού όλων των παιδιών του Κέντρου. «Με τον εμβολιασμό αυτό αποφεύγονται πιθανά νέα σποραδικά κρούσματα ηπατίτιδας Α», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, συμπληρώνοντας πως «ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι τέτοιος που να χαρακτηρίζει κίνδυνο ενδεχόμενου επιδημικού φαινομένου».

Ο Δήμος Ζηρού πάντως με ανακοίνωσή του τονίζει πως «επιβεβαιώθηκε η θέση μας αλλά και οι ανησυχίες των συμπολιτών μας, ότι η παραμονή της λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων, πέραν του 8μήνου, που ήταν η αρχική δέσμευση του κράτους, θα προκαλέσει αρνητικά επακόλουθα. Είχαμε επισημάνει ακόμη, σε όλους τους τόνους, ότι η διατήρηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους Κέντρα Φιλοξενίας, όπου οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής είναι ακατάλληλες, δεν μπορεί να συνεχιστεί». Ο Δήμος ζητά την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε δωμάτια ξενοδοχείων και οικίες πριν από τον χειμώνα. Υπογραμμίζει επίσης πως η εμφάνιση των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α φανερώνει ότι υπήρξαν κενά στη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και τον προληπτικό έλεγχο και ζητά από την Πολιτεία «να αναθεωρήσει και να επανεξετάσει την απόφασή της να εφαρμόζεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων σε ενεργά σχολεία».

Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται κυρίως με την επαφή τροφίμων ή νερού με μολυσμένα κόπρανα (άμεσα ή έμμεσα). Η εμφάνιση των κρουσμάτων φωτίζει τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι προσφυγικές οικογένειες στο Πετροπουλάκη, οι οποίες δυστυχώς δεν διαφέρουν από αυτές σε πολλά άλλα Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Για πέρασμα «σε μια δεύτερη φάση διαχείρισης του προσφυγικού», μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας εγκαινιάζοντας το πρωί τον αναβαθμισμένο καταυλισμό στο Κουτσόχερο, στο νομό Λάρισας, όπου οι πρόσφυγες θα μένουν σε οικίσκους και όχι σε σκηνές. Η δεύτερη φάση θα έχει σύμφωνα με τον κ. Βίτσα δύο χαρακτηριστικά: «Το ένα είναι η ανασυγκρότηση και η μείωση των υπαρχουσών δομών. Το δεύτερο είναι η φιλοξενία σε σπίτια και καταλύματα». Η αναβάθμιση του Κέντρου στο Κουτσόχερο πραγματοποιήθηκε με την οικονομική βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που είχαν θέσει ως προϋπόθεση τη φιλοξενία αποκλειστικά Σύρων προσφύγων. Οι πρώτοι 200 εγκαταστάθηκαν ήδη στο Κουτσόχερο.

Την ίδια ώρα καταγράφονται σχετικά αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βόρειου Αιγαίου τα τελευταία 24ωρα. Από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως και την Τετάρτη το πρωί, πέρασαν 285 άτομα στη Λέσβο, στη Χίο 245 και στη Σάμο 69.

Την Τετάρτη στα νησιά καταμετρήθηκαν 5.918 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, 3.558 στη Χίο και 2.278 στη Σάμο, πολλαπλάσιοι των υπαρκτών θέσεων σε δομές.

Συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Μελέτη στα Σεπόλια ενάντια στην εγκατάσταση οικογενειών προσφύγων σε πολυκατοικία της περιοχής διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή το πρωί. Η συμμετοχή ήταν περιορισμένη (μερικές δεκάδες άτομα, αρκετοί από άλλες γειτονιές) ενώ αποκαλυπτικό για το ποιος πήρε την πρωτοβουλία ήταν το γεγονός πως ομιλητής ήταν ο υπόδικος βουλευτής της Χ.Α. Ηλίας Κασιδιάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή