Οικογενειακή φυγή από την Τουρκία

Οικογενειακή φυγή από την Τουρκία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέλεξαν τη φυγή υπό τον φόβο διώξεων, όπως είχαν ήδη κάνει πριν από δύο μήνες οι σύζυγοί τους. Οι τέσσερις γυναίκες από την Τουρκία που εντοπίστηκαν την περασμένη Κυριακή στη Χίο προσπαθούσαν να επανενωθούν με τους άνδρες τους, οι οποίοι είχαν καταφέρει να διαφύγουν πρώτοι στο εξωτερικό. Εργαζόμενοι όλοι τους σε φορείς, ιδρύματα και υπηρεσίες που με κάποιο τρόπο σχετίζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν είχαν επιλέξει να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ο Γκιουλέν θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση υπαίτιος και υποκινητής του πραξικοπήματος. Σήμερα, όπως δήλωσαν στις απολογίες τους οι γυναίκες που βρέθηκαν στη Χίο, οι σύζυγοί τους ζουν στις ΗΠΑ, στη Ρωσία και στη Σουηδία. Ενας εξ αυτών εργαζόταν σε νοσοκομείο της Τουρκίας και απολύθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η γυναίκα του, εργαζόμενη στο ίδιο νοσοκομείο, φοβόταν ότι θα έχει παρόμοια τύχη. Οπως ισχυρίστηκαν, μετά τη φυγή των ανδρών τους τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνταν, δεσμεύθηκαν τραπεζικοί τους λογαριασμοί, και ανακλήθηκαν τα διαβατήριά τους. Αυτό το εχθρικό κλίμα τις ανάγκασε, όπως ανέφεραν στις απολογίες τους, να περάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων Τούρκων πολιτών μετά το πραξικόπημα. Οι σύζυγοί τους δεν είχαν επιλέξει ως λύση τη μετάβαση στη Χίο, αλλά είχαν διαφύγει σύμφωνα με πληροφορίες μέσω της Βουλγαρίας.

Υπό τη συνοδεία ενός Τούρκου υπηκόου οι γυναίκες έφτασαν αργά το απόγευμα της Κυριακής με βάρκα στη Χίο. Ο διακινητής τις υποχρέωσε να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή και πρόλαβε να επιστρέψει στα τουρκικά παράλια χωρίς να γίνει αντιληπτός από την ελληνική ακτοφυλακή. Δύο από τις γυναίκες έφτασαν στην Ελλάδα μαζί με τα παιδιά τους, ηλικίας κάτω των οκτώ ετών.

Αιτήσεις ασύλου έχουν καταθέσει και άλλοι Τούρκοι πολίτες, υποστηρικτές του Γκιουλέν, που έφτασαν από τον Αύγουστο και μετά στη Ρόδο και στη Χίο ή διέσχισαν τον Εβρο. Τουλάχιστον τρία αιτήματα έχουν ήδη εξεταστεί, εκκρεμούν όμως οι σχετικές αποφάσεις. Αντίστοιχα περιστατικά καταγράφονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ενδεικτικά, μόνο μέσα στον Οκτώβριο η Γερμανία δέχθηκε 485 αιτήματα ασύλου από Τούρκους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, η Βουλγαρία συνεχίζει τις απελάσεις Τούρκων πολιτών που διασχίζουν παράτυπα τα εδάφη της. Τον Οκτώβριο επτά υποστηρικτές του Γκιουλέν επιστράφησαν στην πατρίδα τους. Είχαν εντοπιστεί κρυμμένοι σε φορτηγό με προορισμό τη Ρουμανία. Δύο εξ αυτών ήταν αστυνομικοί, ένας εργαζόταν ως καθηγητής και ένας ως δημοσιογράφος. Συγγενείς τους διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας ότι οι απελάσεις έγιναν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Τούρκων υπηκόων που είχαν ζητήσει άσυλο. Από την πλευρά τους, οι βουλγαρικές αρχές υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν διατυπώθηκε επίσημο αίτημα από τους επτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή