Ενίσχυση συνεργασίας Ε.Δ. με Γερμανία

Ενίσχυση συνεργασίας Ε.Δ. με Γερμανία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) Ελλάδας και Γερμανίας, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης, συζήτησαν χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης με τον ομόλογό του Φόλκερ Βίκερ. Οι δύο αρχηγοί, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Αποστολάκη στη Γερμανία, μίλησαν για το προσφυγικό και συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης πολιτικών και πρακτικών ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας, αλλά και της συνέχισης των επιχειρήσεων σε επίπεδο ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν για τις γενικότερες προκλήσεις στο περιβάλλον ασφαλείας και για την εποικοδομητική συνεργασία των Ε.Δ. Ελλάδας και Γερμανίας στο ευρωατλαντικό πλαίσιο. Ο κ. Αποστολάκης επισκέφθηκε, επίσης, τον πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο Θ. Δασκαρόλη, ενώ συναντήθηκε και με Γερμανούς αξιωματικούς οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από την Ελληνική Σχολή Εθνικής Αμυνας. Σήμερα, ο κ. Αποστολάκης θα επισκεφθεί τη Διακλαδική Διοίκηση (Joint Forces Operation Command) της Ομοσπονδιακής Αμυνας (Bundeswehr), προκειμένου να ενημερωθεί για τη λειτουργία και την αποστολή της. Οι επαφές του κ. Αποστολάκη υποδηλώνουν αφενός τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις στρατιωτικές ηγεσίες των δύο χωρών, αφετέρου το ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι Γερμανοί το τελευταίο χρονικό διάστημα για βαθύτερη συνεργασία με την Ελλάδα σε ζητήματα άμυνας, με αφορμή εξελίξεις όπως η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Χθες, υπήρχε μεγάλη τουρκική κινητικότητα πάνω από το αρχιπέλαγος, καθώς στα νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου υπήρχε σε εξέλιξη η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Mavi Balena» (Μπλε Φάλαινα). Συνολικά, μέχρι χθες αργά το απόγευμα σηκώθηκαν στον αέρα οκτώ τουρκικά μαχητικά, τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 και τρία ελικόπτερα. Λόγω της ασυνήθιστης κίνησης, βρέθηκαν στον αέρα (σε ζεύγη) έξι ελληνικά F-16 από Σκύρο, Λήμνο και Αγχίαλο και δύο Μιράζ-2000 από την Τανάγρα, συνολικά οκτώ αεροσκάφη που βρίσκονταν σε ετοιμότητα (readiness). Στις 13.15 ένα ζεύγος τουρκικών F-16 ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με δύο ελληνικά μαχητικά του ίδιου τύπου δυτικά της Λέσβου. Επειτα, ακολούθησαν αναχαιτίσεις και των υπολοίπων αεροσκαφών, κάποια από τα οποία συμμετείχαν στη «Mavi Balena», ενώ άλλα προχώρησαν σε παραβιάσεις στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Συνολικά σημειώθηκαν 23 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 15 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή