Τραγικός απολογισμός στη Μόρια

Τραγικός απολογισμός στη Μόρια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικά ήταν τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης στο hotspot της Μόριας, στη Μυτιλήνη, με απολογισμό δύο νεκρούς και δύο σοβαρά τραυματίες.

Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.30 μ.μ. ύστερα από έκρηξη φιάλης υγραερίου που σημειώθηκε μέσα σε σκηνή μιας 66χρονης γυναίκας από το Ιράκ, η οποία μαγείρευε. Από την έκρηξη τραυματίστηκε θανάσιμα η 66χρονη, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά που επεκτάθηκε σε διπλανές σκηνές. Από τη φωτιά τραυματίστηκε θανάσιμα ένα 6χρονο αγόρι, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά η 25χρονη μητέρα του και το μόλις 2 ετών αδελφάκι του. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν εσπευσμένα σε νοσοκομεία της Αθήνας. Στη 1.30 τα ξημερώματα, πράγματι, διακομίσθηκαν με αεροσκάφος C-130 στην Αθήνα.

Η 25χρονη νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ με εγκαύματα στο 50% του σώματός της, ενώ το μόλις 2 ετών αγοράκι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, με εγκαύματα στο 30% του σώματός του. Οι υπόλοιποι 6 τραυματίες μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Εκεί, τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πήραν εξιτήριο και επέστρεψαν στον καταυλισμό.

Η έκρηξη και η πυρκαγιά ξεκίνησαν από τον τομέα του hotspot, όπου διαμένουν κουρδικής καταγωγής Ιρακινοί. Ακολούθησε εξέγερση αλλοδαπών που επεκτάθηκε στους υπόλοιπους τομείς του καταυλισμού. Σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταναστών και προσφύγων με την αστυνομία και χρειάστηκε να γίνει επέμβαση διμοιριών ΜΑΤ προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση. Ενδεικτικό της έντασης είναι ότι εξαγριωμένοι αλλοδαποί έκαναν επιθέσεις με πέτρες και ξύλα ακόμα και κατά των πυροσβεστών που προσπαθούσαν να μπουν στον καταυλισμό για να σβήσουν τη φωτιά.

Καμία δίωξη

Η ένταση εκτονώθηκε στη 1.30 τα ξημερώματα. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και προσήχθησαν 15 υπήκοοι Αφγανιστάν. Μεταφέρθηκαν στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης και χθες το πρωί αφέθηκαν ελεύθεροι δίχως να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., από τη φωτιά και τα επεισόδια καταστράφηκαν ολοσχερώς 20 μεγάλες σκηνές και 110 μικρότερες, ενώ υπέστησαν εκτεταμένες φθορές και δύο κοντέινερ που στέγαζαν γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO). Λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στις υποδομές του hotspot, 152 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν σε δομή που διατηρεί η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.

Η έρευνα για την έκρηξη και τα επεισόδια που ακολούθησαν ανατέθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο Α.Τ. Μυτιλήνης, αντίστοιχα.

Τη θλίψη του για τα γεγονότα στη Μόρια εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια», δήλωσε. «Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν. Η κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή