Δύο γιατροί για 233.000 ενήλικες, κανένας παιδίατρος για 40.000 παιδιά!

Δύο γιατροί για 233.000 ενήλικες, κανένας παιδίατρος για 40.000 παιδιά!

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανορθολογική ανάπτυξη του Συστήματος Υγείας, η στρεβλή αξιοποίηση του ιατρικού δυναμικού και οι «μαύρες τρύπες» σε ειδικότητες πρώτης γραμμής καταγράφονται σε σχετική «χαρτογράφηση», με κραυγαλέα παραδείγματα: Στη Θεσσαλονίκη, στις περιοχές Νεάπολης Συκεών, Ωραιοκάστρου και Χορτιάτη και στον Δήμο Παύλου Μελά, τα ιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) διαθέτουν έναν παθολόγο και έναν γενικό γιατρό για να καλύψουν τις ανάγκες των 233.022 ενηλίκων κατοίκων. Οι μονάδες των περιοχών αυτών δεν διαθέτουν παιδίατρο, παρότι ο πληθυσμός των παιδιών αγγίζει τις 40.000!

Αντίθετα, στον Δήμο Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, το ένα κέντρο Υγείας και τα τρία περιφερειακά ιατρεία διαθέτουν 25 γενικούς γιατρούς και έναν παθολόγο για μόλις 6.972 ενήλικες κατοίκους και στις μονάδες ΠΕΔΥ του Δήμου Μετσόβου Ιωαννίνων υπηρετούν δύο παιδίατροι για 907 παιδιά.

Τα «ευτράπελα» του υφιστάμενου δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) κατέδειξε η πρόσφατη «χαρτογράφηση» από την Ειδική Γραμματεία ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας, του ΠΕΔΥ. Η «χαρτογράφηση» έφερε στην επιφάνεια τους λόγους για τους οποίους το ΠΕΔΥ έχει αποτύχει: πολυπληθείς περιοχές όπου οι μονάδες έχουν ελάχιστους γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα όλο το βάρος να πέφτει στα νοσοκομεία, αραιοκατοικημένες περιοχές όπου οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι των μονάδων ΠΕΔΥ «περισσεύουν» και ιατρεία που είναι στελεχωμένα μόνο με ψυχιάτρους και ωτορινολαρυγγολόγους.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι στον Νότιο Τομέα Αθηνών και συγκεκριμένα σε Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο και Νέα Σμύρνη, οι μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ διαθέτουν συνολικά έναν γενικό γιατρό και επτά παθολόγους –ειδικότητες που μπορούν να αναλάβουν ρόλο «οικογενειακού γιατρού»– για έναν πληθυσμό 203.000 ενηλίκων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, για να καλυφθούν οι ανάγκες των περιοχών θα χρειάζονταν 102 γιατροί αυτών των ειδικοτήτων! Αντίστοιχα, στη μονάδα υγείας Πατησίων και τα πολυϊατρεία της ευρύτερης περιοχής (5ο και 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθηναίων), που καλύπτουν έναν πληθυσμό 179.756 κατοίκων, υπάρχουν πέντε γενικοί γιατροί και παθολόγοι, όταν υπολογίζεται ότι χρειάζονται 90, ενώ για την πόλη του Ηρακλείου Κρήτης υπολογίζεται ότι χρειάζονται 85 παθολόγοι ή/και γενικοί γιατροί στις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ και υπάρχουν μόλις επτά! Αντίθετα, στη Ζαχάρω Ηλείας, οι παθολόγοι και γενικοί γιατροί «περισσεύουν»: 24 γενικοί γιατροί ή/και παθολόγοι για 7.638 ενήλικες, όταν σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι ανάγκες των κατοίκων μπορούν να καλυφθούν με 4. Στις πιο «πλούσιες» από πλευράς γενικών γιατρών και παθολόγων του ΠΕΔΥ περιοχές συγκαταλέγονται ο Δήμος Ιεράπετρας Λασιθίου (24 γιατροί για 23.750 ενήλικες κατοίκους), η Αίγινα – Αγκίστρι (22 γενικοί γιατροί για 11.637 ενήλικες) και οι δήμοι Αρχανών και Γόρτυνας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (24 γενικοί γιατροί και παθολόγοι για 12.162 ενήλικες). Την ίδια στιγμή υπάρχουν μονάδες του ΠΕΔΥ που έχουν μείνει μόνο με πολύ εξειδικευμένους γιατρούς. Στην Κω υπηρετούν μόνο ένας ψυχίατρος, ένας ΩΡΛ και ένας ορθοπεδικός, ενώ στα Οινόφυτα έχουν μείνει δύο οδοντίατροι και ένας ακτινοδιαγνώστης. Ακρως οξύμωρο είναι και το γεγονός ότι ενώ στο ΕΣΥ υπηρετούν συνολικά 500 επισκέπτες υγείας, μία ειδικότητα της ΠΦΥ που εστιάζει στην προαγωγή της υγείας, η πλειονότητα αυτών –περισσότεροι από 300– είναι στα νοσοκομεία! Οι περισσότεροι είχαν διοριστεί σε Κέντρα Υγείας, ωστόσο μετακινήθηκαν –κυρίως για «πελατειακούς λόγους»– στα νοσοκομεία, όπου ασκούν νοσηλευτικά ή διοικητικά καθήκοντα. Η χαρτογράφηση έγινε για τον σχεδιασμό του νέου συστήματος ΠΦΥ που προωθεί το υπουργείο Υγείας με τη δημιουργία των ιατρείων γειτονιάς – Τοπικών Μονάδων Υγείας και την ενεργοποίηση του θεσμού των οικογενειακών γιατρών. Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 240 ιατρεία γειτονιάς σε 62 περιοχές –στόχος είναι τα πρώτα 50 να είναι έτοιμα έως τον Ιούνιο 2017– , τα οποία θα στεγάσουν περίπου 1.000 γενικούς γιατρούς και παθολόγους και 300 παιδιάτρους, καθώς και 1.700 νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας.

Τα ιατρεία θα στεγαστούν σε χώρους οι οποίοι στην πλειονότητά τους θα διατεθούν από τους δήμους. Αλλωστε, τα ενοίκια στις μονάδες του ΠΕΔΥ είναι μία «πικραμένη» ιστορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κεντρική μονάδα υγείας Πειραιά που στεγαζόταν σε κτίριο με 15.000 ευρώ ενοίκιο τον μήνα, ενώ υπήρχε σε κοντινή απόσταση αναξιοποίητο κτίριο του Οίκου του Ναύτου. Η μετακόμιση ολοκληρώνεται και εντός της εβδομάδας αναμένεται και επίσημα να ανοίξει η νέα μονάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή