Χαμηλά στην εκτίμηση των Ελλήνων τα ΜΜΕ

Χαμηλά στην εκτίμηση των Ελλήνων τα ΜΜΕ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χειρότερη άποψη για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) στην Ενωμένη Ευρώπη (Ε.Ε.) έχουν οι Ελληνες πολίτες. Επίσης, σύμφωνα με το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο «Πλουραλισμός και Δημοκρατία στα ΜΜΕ», οι Ελληνες έχουν τη χειρότερη άποψη μεταξύ των Ευρωπαίων για τα κρατικά ελεγχόμενα κανάλια, αλλά και για τον ρόλο της εθνικής ρυθμιστικής αρχής (ΕΣΡ) των ΜΜΕ. Η χώρα στην οποία τα ΜΜΕ υπηρετούν περισσότερο τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες της, είναι η Φινλανδία.

Αναλυτικά μόλις το 48% των Ελλήνων πολιτών (66% στην Ε.Ε. των «28») θεωρεί ότι τα ελληνικά ΜΜΕ υπηρετούν τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία. Με την επίδοση αυτή, η χώρα κατατάσσεται στην 28η θέση, ενώ στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Φινλανδία (85%).

Επίσης το 87% των Ελλήνων πολιτών (57% στην Ε.Ε. των «28») αναφέρει ότι τα ελληνικά ΜΜΕ υπόκεινται σε πολιτικές ή εμπορικές πιέσεις. Με βάση την επίδοση αυτή η χώρα κατατάσσεται στην 1η θέση, έχοντας στην 28η την Φινλανδία (21%). Σε ό,τι αφορά τα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ, μόλις ένας στους 10 Ελληνες (9%) θεωρεί ότι παραμένουν ανεξάρτητα από πολιτικές επιρροές.

Η χώρα κατατάσσεται εκ νέου στην τελευταία θέση της Ε,Ε., με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ε.Ε. των «28» να διαμορφώνεται στο 35%. Η χώρα στην οποία οι πολίτες θεωρούν ότι διαθέτουν ανεξάρτητα κρατικά μέσα ενημέρωσης είναι εκ νέου η Φινλανδία (65%).

Χαμηλά στην εκτίμηση των πολιτών παραμένουν τα ΜΜΕ σχεδόν σε όλες τις μεσογειακές χώρες, αλλά η Ελλάδα διατηρεί το απόλυτο ρεκόρ στην Ε.Ε., ξεπερνώντας ακόμη και τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή