Τρία ταμεία για την έρευνα και την επιχειρηματικότητα

Τρία ταμεία για την έρευνα και την επιχειρηματικότητα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νεοσύστατο Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), που χρησιμοποιεί ως μοντέλο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας – ERC, αναζητεί υψηλού επιστημονικού κύρος διευθυντή και μέλη επιστημονικού συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, προχωρεί η δημιουργία Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds), το οποίο θα διαχειρίζεται πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund), αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, την πρώτη συνεδρίασή της πραγματοποίησε χθες η επιστημονική επιτροπή του ΕΛΙΔΕΚ, κατά την οποία εξετάσθηκαν θέματα όπως η εξειδίκευση των προσόντων των μελών του επιστημονικού συμβουλίου και του διευθυντή. Στη συνεδρίαση μετείχε ο Θόδωρος Παπάζογλου, προϊστάμενος μονάδας πολιτικής στο ERC – το ERC διαχειρίζεται προϋπολογισμό άνω των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παπάζογλου υπογράμμισε ότι θεωρείται σημαντικό στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες που το χρησιμοποιούν ως μοντέλο για τη δημιουργία νέων οργανισμών που θα υποστηρίξουν την έρευνα αιχμής στην Ε.Ε. Στη λογική αυτή, πρόσθεσε, «εντάσσεται και η συμμετοχή του ίδιου στην επιστημονική ομάδα και, όπως σε περιπτώσεις άλλων εθνικών ερευνητικών οργανισμών, το ΕRC θα είναι πάντοτε πρόθυμο να βοηθήσει, πέρα από το στάδιο της δημιουργίας, και στα πρώτα βήματα του ΕΛΙΔΕΚ».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπό τη σκέπη του Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds), που θα ιδρυθεί, θα υπάρχουν τρία ταμεία: το ταμείο ως «Παράθυρο καινοτομίας» (Innovation window), το ταμείο «Πρώιμου σταδίου» (Early stage) και το ταμείο της «Ανάπτυξης» (Growth). Τα ταμεία θα διαχειρίζονται πόρους οι οποίοι θα ξεπερνούν αρχικά τα 250 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία και το EIF, ενώ αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική μόχλευση με κεφάλαια που θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Σκοπός των ταμείων είναι μέσω συμμετοχών (equities) να στηρίξουν και την επιχειρηματικότητα η οποία προέρχεται από την ερευνητική δραστηριότητα, είναι δηλαδή «έντασης γνώσης». Ειδικά για το «Παράθυρο καινοτομίας», θα προβλέπεται η διττή λειτουργία του ταμείου αυτού, υπό τη μορφή επιταχυντών (accelerators) ή μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer), χορηγώντας κεφάλαια σποράς (seed και pre seed) ή/και κεφάλαια συμμετοχών.

Στήριξη έρευνας

Ετσι, όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Ερευνας και Καινοτομίας, «ενισχύεται η παρέμβαση για την ουσιαστική στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας αλλά και της επιχειρηματικότητας που προέρχεται από την ερευνητική δραστηριότητα (startups, spin off, spin out κ.λπ.). Η αλυσίδα αυτή των παρεμβάσεων ξεκινάει με τη θεσμοθέτηση του ΕΛΙΔΕΚ που θα διαθέσει πόρους της τάξης των 240 εκατ. ευρώ, του νέου ΕΣΠΑ για την έρευνα, με κεφάλαια της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, και συμπληρωματικά του Ταμείου Συμμετοχών όπου τα κεφάλαια των διαρθρωτικών ταμείων μαζί με αυτά του EIF θα προκαλέσουν έντονη μόχλευση με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα».

Ιδιωτικά σχολεία κατά My school για προσωπικά δεδομένα

Στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προσέφυγε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων, υποστηρίζοντας ότι «η κεντρική βάση δεδομένων My school παρουσιάζει μεγάλα κενά, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των δεδομένων, ακολούθως δε και για τα δικαιώματα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών». Το υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισε την προσφυγή «ανυπόστατη και ύποπτη».

Ειδικότερα, ο σύνδεσμος ζητεί από την Αρχή «να αποφανθεί εάν τα ιδιωτικά σχολεία έχουν υποχρέωση να καταχωρίζουν στη βάση My school τα απλά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μαθητών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, που τα ίδια νομίμως συλλέγουν και επεξεργάζονται».

Επίσης, ζητεί από την Αρχή «να ελέγξει εάν το υπουργείο Παιδείας έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις συστάσεις που η Αρχή τού απηύθυνε πριν από δύο χρόνια ώστε να διασφαλισθεί ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν θα μπορούν να γίνουν βορά στις ορέξεις κακοπροαίρετων τρίτων».

Από την πλευρά του, το υπουργείο απάντησε χθες ότι «το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του My school είναι σαφές και αυστηρό ώστε να προστατεύονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την τριετή άψογη λειτουργία του. Η υποχρέωση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων με βάση τον ν. 4415/2016 να αποστέλλουν τα στοιχεία στο My school, όπως πράττουν και τα δημόσια σχολεία, είναι αδιαπραγμάτευτη και η μη τήρησή της παράνομη. Η προσπάθεια εκ μέρους των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων να ακυρώσουν με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα την εφαρμογή του νόμου είναι και αναποτελεσματική και ύποπτη σε ό,τι αφορά την τελική επιδίωξή τους. Ο νόμος θα εφαρμοστεί προς κάθε κατεύθυνση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή