«“Να τοι οι μαύροι” φώναξαν και έτρεξαν προς τα εκεί»

«“Να τοι οι μαύροι” φώναξαν και έτρεξαν προς τα εκεί»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νωρίς το μεσημέρι της 8ης Απριλίου 2016, αστυνομικοί με πολιτικά κατέγραψαν με κρυφές κάμερες τις κινήσεις τοξικομανών στη συμβολή των οδών Κάνιγγος και Χαλκοκονδύλη. «Είκοσι άτομα κινούνταν συνεχώς πάνω – κάτω, ρωτώντας ο ένας τον άλλο “είδε κανείς τους μαύρους; Πού είναι, ρε; Πού είναι;” Στη συνέχεια, ο ένας από αυτούς φώναξε “να τοι” και όλοι μαζί έτρεξαν σε υπόστεγο παρακείμενου ξενοδοχείου, όπου στο μεταξύ είχε εμφανιστεί έγχρωμος άνδρας. Ο τελευταίος, αφού πρώτα έλεγξε τον χώρο οπτικά, παρέδωσε σε τέσσερις τοξικομανείς από μια πλαστική συσκευασία περιέχουσα ηρωίνη».

Δεκάδες παρόμοιες σκηνές κατέγραφαν επί οκτώ μήνες αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, πριν προχωρήσουν –το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου– στη σύλληψη δεκάδων μικροδιακινητών, που «έσπρωχναν» χασίς, ηρωίνη και κοκαΐνη σε στέκια τοξικομανών του κέντρου, την πλατεία Κάνιγγος, την πλατεία Αμερικής, τα Προπύλαια, τη Νομική Σχολή κ.ά. Στο πλαίσιο της επιχείρησης (με κωδική ονομασία «Χίμαιρα»), συνελήφθησαν 97 άτομα, κυρίως Αφρικανοί και Αλβανοί. Σε τρεις τουλάχιστον από τους Αλβανούς συλληφθέντες (ο ένας έχει το προσωνύμιο «Μπουτάκης»), η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ρόλο τακτικών προμηθευτών του κυκλώματος με ναρκωτικά, ενώ ο φερόμενος ως «αρχηγός» ολόκληρου του εγκληματικού δικτύου περιγράφεται από την Ασφάλεια υπήκοος Αλβανίας, με ψευδώνυμο Genti. «Βρίσκεται σε άγνωστη περιοχή της Αλβανίας. Προκύπτει πλήρη υποταγή των μελών της οργάνωσης στο πρόσωπό του, ενώ λάμβανε πλήρη αναφορά σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της διακίνησης ναρκωτικών», επισημαίνεται στην πολυσέλιδη δικογραφία της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών. «Παίρνω δεκαπέντε, τα φέρνω σε σένα, πού τα δίνω τα χαρτιά εγώ;», ακούγεται να τον ρωτά ένα από τα μέλη του δικτύου διακίνησης ναρκωτικών. Σε επόμενη μεταξύ τους επικοινωνία, ο Genti του λέει σε έντονο ύφος: «Οχι, όχι, μη μου μιλάς έτσι!».

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Χίμαιρα», εξαρθρώθηκαν πέντε αυτόνομες ομάδες διακινητών, που πωλούσαν ναρκωτικά στην πλατεία Αμερικής, την πλατεία Βικτωρίας, την πλατεία Κάνιγγος, τη Νομική και τα Προπύλαια. Στην πρώτη από αυτές, συμμετείχαν κυρίως Αφρικανοί υπήκοοι και είχαν ως έδρα τους κατάστημα στην οδό Μηθύμνης στην Κυψέλη. «Κατά την κίνησή τους επί της οδού Δροσοπούλου έγνεφαν συνεχώς σε διερχόμενους τοξικομανείς με εμφανή πρόθεση την πώληση ναρκωτικών. Σε καταγραφή αστυνομικών της υπηρεσίας μας, ο…. προσεγγίζει κάδο απορριμμάτων μπροστά από το κατάστημα, τεμαχίζει νάιλον κομμάτι από σακούλα και στη συνέχεια τυλίγει με αυτό ναρκωτική ουσία που είχε στην τσέπη του», αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα. Η «ομάδα» της πλατείας Βικτωρίας, αντίστοιχα, σύχναζε έξω από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της οδού Αριστοτέλους. «Στο βίντεο 100.15…, τοξικομανής με κόκκινη μπλούζα πλησιάζει τον Α. και του δίνει το χρηματικό αντίτιμο. Εκείνος βγάζει από το στόμα του μια αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία περιέχουσα ηρωίνη, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις λειτουργούν ως τσιλιαδόροι». Αντίστοιχες εικόνες κατέγραψαν οι αστυνομικοί στην πλατεία Κάνιγγος, τα Προπύλαια και το πάρκο δίπλα στο κτίριο της Νομικής Σχολής. «Κάθονταν στις κολόνες του κτιρίου της οδού Κλεισόβης (πλ. Κάνιγγος). Εκεί, πήγαιναν οι τοξικομανείς και αφού τους έδιναν τα διάφορα χρηματικά αντίτιμα, οι Αφρικανοί έβγαζαν από το στόμα τους και τους πουλούσαν τις αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες με ηρωίνη ή κοκαΐνη».

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Χρήστος Παπαζαφείρης εκτίμησε στα 19 εκατ. ευρώ τον συνολικό τζίρο διακινητών το τελευταίο οκτάμηνο και αποκάλυψε ότι μέρος των χρημάτων «ξεπλενόταν» μέσω αγοράς κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ. Με τη δράση των ναρκεμπόρων, η ΕΛ.ΑΣ. συσχετίζει τον εντοπισμό δύο φυτειών χασίς σε θερμοκήπια στο Ανω Σούλι Μαραθώνα, ενώ ερευνάται πιθανή διασύνδεση των ναρκεμπόρων με την υπόθεση δολοφονίας που έλαβε χώρα στο Κερατσίνι, την 13η Νοεμβρίου, με θύμα 32χρονο Αλβανό. Αρκετοί από τους κατηγορουμένους βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε φυλακές της χώρας.

«Πρόκειται για μια ογκώδη δικογραφία, που είναι βέβαιο ότι δεν έχει το ίδιο ποινικό ενδιαφέρον για όλους τους κατηγορουμένους. Αυτό θα αποδειχθεί στην κύρια ανάκριση», δήλωσε στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Γώγος, μέλος της ομάδας συνηγόρων των συλληφθέντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή