Εξι περιοχές «αποχαιρετούν» τους βόθρους

Εξι περιοχές «αποχαιρετούν» τους βόθρους

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την Παλλήνη, την Ανθούσα και μέρος του Γέρακα η χθεσινή απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει σχεδόν ιστορικές διαστάσεις. «Ενα άπιαστο όνειρο γίνεται πραγματικότητα», πανηγύριζε στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Παλλήνης. Μόνο που η απόφαση δεν αφορά κάποιο πρωτοποριακό εγχείρημα που θα γίνει στον δήμο, την προσέλκυση μιας σημαντικής επένδυσης ή τη συμμετοχή σε ένα μοναδικό πανευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά… το τέλος των βόθρων –η πεζή πραγματικότητα των οποίων εξακολουθεί να στοιχειώνει τη ζωή των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής–, την κοινή μοίρα των «νέων» περιοχών, από την οποία ο Δήμος Παλλήνης επιτέλους ξεφεύγει.

Με τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, εγκρίνεται η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, ώστε να δεχθεί τα λύματα από ορισμένες περιοχές που βρίσκονται δίπλα σε κεντρικούς αγωγούς αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ και θα μπορούσαν εύκολα να συνδεθούν. Πρόκειται για την Παλλήνη, την Ανθούσα και τμήμα του Γέρακα (Δήμος Παλλήνης), το Κίτσι (Δήμος Κρωπίας) και τις περιοχές Χέρωμα και Κόρμπι (Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης).

Σύμφωνα με την απόφαση, οι περιοχές αυτές θα χρειαστούν περιορισμένα έργα για να συνδεθούν: ο Δήμος Παλλήνης περί τα 12 χλμ. αγωγών και 6 αντλιοστάσια, ενώ για τα έργα στα νότια προάστια αγωγό 2,3 χλμ. και ένα αντλιοστάσιο. Την περίοδο αυτή επικαιροποιούνται και οι μελέτες των έργων (η ΕΥΔΑΠ έχει την ευθύνη μόνο του πρωτεύοντος δικτύου, ενώ το δευτερεύον δίκτυο οι δήμοι) με στόχο να είναι έτοιμα προς δημοπράτηση την άνοιξη. Με τις νέες περιοχές, η Ψυττάλεια, που διαχειρίζεται κατά μέσον όρο 725.000 κυβικά μέτρα λυμάτων ημερησίως, θα επιβαρυνθεί με 13.000 κυβικά επιπλέον. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η Ψυττάλεια έχει δυνατότητα να δεχθεί έως 1,1 εκατ. κυβικά ημερησίως. Να σημειωθεί ότι με την ίδια απόφαση προβλέπονται και ορισμένα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Ψυττάλειας και του Ακροκέραμου, ώστε να μειωθούν το ρυπαντικό φορτίο και οι οσμές.

Εν τω μεταξύ, οι αδειοδοτικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος εξετάζουν (από τον Οκτώβριο) τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του βιολογικού καθαρισμού Σπάτων-Ραφήνας. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου έως τα μέσα Φεβρουαρίου να εγκριθεί. Θα ακολουθήσει ο επιμερισμός των έργων από την ΕΥΔΑΠ, που ανέλαβε να κατασκευάσει και να λειτουργήσει το έργο, και η προκήρυξη των διαγωνισμών. Να σημειωθεί ότι ελπίδα για το κλείσιμο της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής εκκρεμότητας στην Αττική δημιουργεί η παρακολούθηση της υπόθεσης από τους θεσμούς και η υποχρέωση της χώρας μας να ακολουθηθεί ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη. Χάρη στην πίεση των θεσμών, η κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει η ΕΥΔΑΠ τα σημαντικά εναπομείναντα έργα (Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων Σπάτων-Ραφήνας και Μαραθώνα και τα αντίστοιχα αποχετευτικά δίκτυα). Η έλλειψη αποχέτευσης σε πόλεις της Αττικής κοστίζει 3,6 εκατ. ευρώ το εξάμηνο σε ευρωπρόστιμα.

Κλείσιμο εκκρεμοτήτων

Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της μεγάλης υστέρησης της χώρας σε υποδομές διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων πρόκειται να αναλάβει το ΥΠΕΝ. Οπως ανέφερε χθες ο νέος αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, έχουν ξεκινήσει επαφές με τη βιομηχανία όχι μόνο για τους ΧΥΤΑ επικινδύνων, αλλά και για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας των αποβλήτων. «Είναι τομείς στους οποίους η Ευρώπη επενδύει εδώ και δεκαετίες και εμείς τους αγνοούμε σκεπτόμενοι το πολιτικό κόστος αντί για το σημαντικό όφελος», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Οπως ανέφερε ο αναπλ. υπουργός, το ΥΠΕΝ εστιάζει την περίοδο αυτή στις δύο βασικές εκκρεμότητες (αιρεσιμότητες) που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να μην «μπλοκαριστούν» έργα του ΕΣΠΑ: την αναθεώρηση του σχεδιασμού για τα απορρίμματα και τα νερά. Για το μεν πρώτο ζήτημα εκτίμησε ότι η διαδικασία αναθεώρησης όλων των περιφερειακών σχεδιασμών (ΠΕΣΔΑ) θα ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, μάλιστα αύριο θα έχει συνάντηση με τη Ρένα Δούρου για το ΠΕΣΔΑ της Αττικής. Για το δεύτερο ζήτημα, δηλαδή την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής της χώρας, το υπουργείο έχει αναθέσει όλες τις μελέτες, βάσει ενοποιημένων προδιαγραφών (όπως ζήτησαν οι θεσμοί). Το ΥΠΕΝ θα έχει σύντομα κάποια πρώτα πιλοτικά αποτελέσματα, που ελπίζει ότι επαρκούν για να καλυφθεί η υποχρέωση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή