Λιγότερες φέτος οι νέες διαγνώσεις έιτζ στην Ελλάδα

Λιγότερες φέτος οι νέες διαγνώσεις έιτζ στην Ελλάδα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας βρίσκονται το 2016 οι νέες διαγνώσεις των περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του έιτζ στη χώρα μας. Aπό την αρχή του έτους έως και τον Οκτώβριο 2016 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 453 νέα περιστατικά, δηλαδή 4,1 ανά 100.000 πληθυσμού. Το 2015 είχαν καταγραφεί συνολικά 691 νέα περιστατικά, 761 νέα περιστατικά δηλώθηκαν το 2014, ενώ τη διετία 2011 και 2012, όταν ήταν στην κορύφωσή της η επιδημία του έιτζ σε χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, είχαν καταγραφεί 958 και 1.147 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης για το 2016 είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών, ενώ μόλις 27 νέες διαγνώσεις αφορούσαν σε χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών (το 2012 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 519). Σε σχεδόν ένα στα δύο περιστατικά (48%) η διάγνωση είναι καθυστερημένη (έχουν χαμηλό αριθμό Τ-λεμφοκυττάρων), που σημαίνει ότι έχουν τον ιό στον οργανισμό τους 4-5 ή και περισσότερα χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι είναι υψηλό το ποσοστό των αδιάγνωστων λοιμώξεων, αφού μόλις το 78,4% όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό του έιτζ στη χώρα μας διαγιγνώσκεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες ειδικοί επιστήμονες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου –«Παγκόσμια Ημέρα κατά του Εϊτζ»– από την αρχή της επιδημίας έως και το τέλος Οκτωβρίου 2016 έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 15.795 περιστατικά HIV λοίμωξης, εκ των οποίων 3.923 (24,8%) έχουν εμφανίσει έιτζ και περίπου 8.600 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή. Εκτιμάται ότι το 37,5% όσων έχουν μολυνθεί από τον HIV στην Ελλάδα έχουν καταφέρει με τη σωστή θεραπεία να «καταστείλουν» τον ιό (το ιικό φορτίο). Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στις 2.662.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ εστίασε στο πρόβλημα που υπάρχει με την προμήθεια αντιδραστηρίων απαραίτητων για την παρακολούθηση της θεραπείας των οροθετικών από τα τέσσερα εργαστήρια αναφοράς της νόσου στη χώρας. Ο κ. Ρόζενμπεργκ εξαπέλυσε επίθεση προς τις μεγάλες φαρμακευτικές πολυεθνικές εταιρείες, που όπως είπε διατηρούν τις τιμές των αντιδραστηρίων εξαιρετικά υψηλές και έχουν κατορθώσει με δικαστικά τερτίπια να ακυρώσουν διαγωνισμό προμήθειάς τους το 2013, διαιωνίζοντας την πρακτική των απευθείας προμηθειών. Ανακοίνωσε δε ότι θα προπληρώσει στα τέσσερα εργαστήρια αναφοράς από τα αποθεματικά του σχετικού κωδικού του ΚΕΕΛΠΝΟ τις εξετάσεις επιβεβαίωσης, διάγνωσης, προσδιορισμού του ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής για τους ασθενείς του 1ου τριμήνου 2017, ενώ ταυτόχρονα θα προκηρύξει νέο διεθνή διαγωνισμό προμήθειας των αντιδραστηρίων. «Και εάν στο διάστημα αυτό δεν έχει δοθεί λύση, θα υπογράψω ένταλμα απευθείας προμήθειας των απαραίτητων για την υπόλοιπη χρονιά αντιδραστηρίων με πρόσκληση της Εισαγγελίας να αναλάβει δράση».

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Μελετίου Αθανασίου Δημόπουλο, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που κάνει το ΕΚΠΑ σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Από χθες το απόγευμα το ιστορικό κτίριο του ΕΚΠΑ είναι φωταγωγημένο με ειδικό φωτισμό και προβολή κόκκινης κορδέλας, που είναι το σύμβολο αλληλεγγύης με τους φορείς του ιού HIV και όσους νοσούν από έιτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή