Mεγάλες καταστροφές σε Λέσβο, Ζάκυνθο από την καταιγίδα

Mεγάλες καταστροφές σε Λέσβο, Ζάκυνθο από την καταιγίδα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκαν χθες η Λέσβος και η Ζάκυνθος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση. Την ίδια στιγμή, τα πρώτα εκχιονιστικά μηχανήματα βγήκαν στους δρόμους ορεινών περιοχών της Θεσσαλονίκης.

Η κακοκαιρία που πλήττει από τα ξημερώματα της Τρίτης τις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, με τη Λέσβο να καλείται να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες καταστροφές, κυρίως στο κεντρικό, δυτικό και νότιο τμήμα του νησιού.

Τουλάχιστον 16 άτομα εγκλωβίστηκαν σε πλημμυρισμένα σπίτια και οχήματα, με αποτέλεσμα να επέμβει η Πυροσβεστική, η οποία δέχθηκε πάνω από 79 κλήσεις. Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στην Καλλονή και στο Πλωμάρι, όπου φούσκωσαν οι χείμαρροι της περιοχής. Τεράστια είναι τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία σε όλο σχεδόν το νησί, ενώ ζημιές έχει υποστεί το ζωικό κεφάλαιο της κεντρικής και δυτικής Λέσβου. Δυσλειτουργίες σημειώνονται στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των παραπάνω περιοχών. Συνεργεία του δήμου Λέσβου έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε οικοσκευές, ενώ συνεργεία της Περιφέρειας τις ζημιές σε επιχειρήσεις. Τα σχολεία της Καλλονής, του Κεραμίου και της Αγρας παραμένουν κλειστά, με απόφαση του δημάρχου Λέσβου.

Στη Ζάκυνθο, όπου καταστράφηκαν υποδομές και τμήματα του οδικού δικτύου είναι απροσπέλαστα, με αποτέλεσμα οι Αρχές να καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, τα σχολεία παρέμειναν χθες για δεύτερη μέρα κλειστά. Βουλευτές της Ν.Δ. (Νίκη Κεραμέως, Μάκης Βορίδης, Βασίλης Οικονόμου, Κώστας Σκρέκας, Κώστας Καραμανλής) κατήγγειλαν χθες την πλήρη απουσία της κυβέρνησης.

Aπό την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Κρήτη, προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες στον νομό Ηρακλείου. Εντονες υπήρξαν οι βροχοπτώσεις και στη Ρόδο.

Στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης χιονίζει από νωρίς το πρωί της Τρίτης, ενώ εντονότερη είναι η χιονόπτωση σε Χορτιάτη, Φίλυρο, Μελισσοχώρι, Πανόραμα και Ωραιόκαστρο. Αλατιέρες και εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας στους δρόμους του Ωραιοκάστρου.

Απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Τριών Πέντε Πηγαδιών, από το 8ο έως το 17ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο), στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Σελίου από το 10ο μέχρι το 19ο (χιονοδρομικό κέντρο) και στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Ροδοχωρίου, από το 8ο έως το 14ο χιλιόμετρο. Η Φλώρινα έχει καλυφθεί από χιόνι, ενώ χθες το μεσημέρι έπεσαν και τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα.

Σήμερα οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και στην Κρήτη, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων, της Πελοποννήσου και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή